20. Avgust 2022.

09:35 PONEDELJAK, 8. 04. 2019. - 09:35 Autor: Marija Trišić

MARTOVSKI MRAZ UZROKOVAO ŠTETU U JJUŽNOBANATSKIM VOĆNJACIMA

Poslednje nedelje marta, na području Južnog Banata zabeleženi su i ozbiljni mrazevi. Veoma niske temperature trajale su u noći između 28.i 29.marta i nekoliko sati, i ozbiljno ugrozile rod koštičavih i jabučnih voćnih vrsta, koje su već podomakle u vegetaciji.

podeli

Tv Banat
Prema podacima sa mernih stanica koje prati Prognozno-izveštajna služba, temperature su se krajem prošle nedelje kretale od -2 do -4 stepena, a u višnjiku nadomak Straže kod Vršca zabeleženo je i 8.5 stepeni ispod nule. Ove neuobičajeno niske temperature, uzrokovale su delimično ili potpuno izmrzavanje voća:
Tv Banat

Štetu su pretrpeli i zasadi jabuka, posebno na teritoriji Bele Crkve, gde je u visokom procentu došlo do izmrzavanja cvetnog pupoljka kod sorte ajdared.

Tv Banat -Stanislav Ivkov
Stanislav Ivkov iz Izbišta pod jabukom ima 16 lanaca. I pored toga što će rod izostati ili biti drastično manji zbog ovog mraza, i iako će to za njega biti veliki trošak, i on i drugi proizvođači moraju da nastave sa zaštitom i primenom agrotehničkih mera, kako bi sačuvali i pripremili stabla za narednu godinu.

U voćnjacima gde je rod sačuvan, počinje najosetljivija faza cvetanja, pa treba pre padavina primeniti tretmane zaštite od monilije na cvetu kod koštičavog voća, odnosno pepelnice i čađave krastavosti kod jabuke.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Vesti

Emisije

Pogledaj sve