02. Jul 2020.

14:16 UTORAK, 26. 03. 2019. - 14:16 Autor: Marija Trišić

BEZBEDNOST POLJOPRIVREDNIKA NA PRVOM MESTU

Vršački ratari, u sezoni poljoprivrednih radova, priključnu mehanizaciju više ne vraćaju u svoja dvorišta ili ispred svojih kuća, već ih ostavljaju na parceli van grada, koju im je obezbedio grad. To im u velikoj meri olakšava rad, a Vršac je jedan od retkih, ako ne i jedini grad u Srbiji, koji je na ovaj način smanjio gužve u gradskom saobraćaju, kao i nesreće u kojima učestvuju traktoristi.

podeli

Tv Banat

Na Vatinskom putu, prema granici sa Rumunijom, nalazi se ovo svojevrsno ekonomsko dvorište površine jednog hektara. Kada nisu u upotrebi, ovde su parkirane prikolice i priključna mehanizacija vršačkih ratara, čime je znatno smanjeno kretanje velikih mašina kroz grad, a poljoprivrednicima olakšan pristup potrebnoj opremi.

Tv Banat - Dragan Nikolić
“Mi smo za razliku od razliku od drugih poljoprivrednika, rekao bih “urbani” poljoprivrednici, jer živimo u gradu. Ujutru dođemo traktorom ovde, zakačimo oruđe kojim radimo tog dana, odemo u atar koji je tu, na 50m odavde, što je nesvakidašnje, i nastavljamo dalje. Kad završimo, vratimo se, otkačimo priključak i traktorom odemo kući. Tako to funkcioniše.”, objašnjava Dragan Nikolić.
Tv Banat - Dragomir Radak
“Ne pravimo gužvu u saobraćaju, i to nam odgovara, da ne pravimo zastoj kroz grad. Frekventno je jako u gradu, a ovo je međunarodni put, kamioni i šleperi prolaze, tako da nam je ovo najjednostavnije”, dodaje Dragomir Radak.
Tv Banat

Parcelu je poljoprivrednicima pre godinu i po dana dodelio grad, oni su je uredili i ogradili, i za sada je koristi 20-ak porodica.

Tv Banat - Zlatko Zarkula
“U akciji smo da ovo još unapredimo i usavršimo, u dogovoru sa gradom sa kojim imamo dobru saradnju, i da napravimo jedan hydrant za vodu ovde. Koristili bi ga za zaštitu bilja, da ne bismo ulazili sa prskalicama i unosili pesticide u grad”, najavljuje Zlatko Zarkula, predsednik Udruženja “Vršački ratari”.

Obezbeđivanje parcele od strane grada, samo je deo aktivnosti preduzetih na unapređenju bezbednosti poljoprivrednika u saobraćaju, pokrenutih nakon što je samo u 2015. i 2016. godini na teritoriji Vršca poginulo troje traktorista.

Tv Banat -Miloš Vasić
“To je bio razlog da 2016. godine pokrenemo jednu opsežnu akciju organizovanja tribina po naseljenim mestima grada Vršca. Svi ti razgovori sa traktoristima dali su pozitivne rezultate, i ni u 2017. ni u 2018.nismo imali poginule traktoriste, a nadamo se da ih ni u 2019. nećemo imati”, zaključuje predsednik Saveta za bezbednost grada Vršca Miloš Vasić.

Iz lokalne samouprave poručuju da su voljni da na sličan način pomognu i poljoprivrednicima koji imaju njive u drugim delovima atara, ukoliko se na ovaj način udruže i organizuju.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Vesti

Emisije

Pogledaj sve