25. Maj 2020.

13:46 PETAK, 1. 03. 2019. - 13:46 Autor: Marija Trišić

AKTUELNI SAVETI ZA POLJOPRIVREDNIKE

Sa lepšim vremenom intenziviraju se i poljoprivredni radovi. Za sve proizvođače, stižu i saveti iz Poljoprivredne stručne službe Agrozavod.

podeli

Tv banat
Sa ozimim usevima bilo je problema u jesenjem periodu, u vreme setve pšenice i ječma, zbog evidentnog deficita vlage u zemljištu, što je znatno uticalo na nicanje kultura. Neki usevi nicali su tek tokom zime ispod snega, pa oni sada nisu u uobičajenoj fazi. Pšenice nisu još ni počele da bokore ili su tek na početku bokorenja, dok je ječam u nešto boljem stanju
Tv Banat - dipl.ing.Vesna Jovančić
“Shodno tome, kada je u pitanju zdravstveno stanje tih useva, na tako malim usevima pšenice još uvek nema razvoja bolesti, jer nisu ušle u fazu u kojoj se očekuje pojava patogena. Beleži se ponegde pojava pepelnice, ali to je sve u nekim granicama normale”, kaže dipl.ing.Vesna Jovančić, iz PSS Agrozavod.
Tv banat

U toku je prihrana useva, a kako polako dolazi lepše vreme, ono će pogodovati njihovom razvoju, ali će i dalje sve zavisiti od količine padavina. Nedostatak vlage uticao je i na uljanu repicu, pa je deo površina pod ovom kulturom presejavan jer usevi nisu nikli. Za proizvođače koji to nisu učinili, od stručnjaka stižu preporuke i saveti:

“Eto njih da upozorimo da su štetočine – mala i velika repičina pipa – izašle sa prezimljavanja, i nalaze se u usevima, pa treba preduzeti primenu insekticida za njihovo suzbijanje. One mogu da naprave značajnu štetu, i velika je nepoznanica vreme njihovog tretiranja, tako da preporučujemo, pogotovo sada sa porastom temperature narednih dana, da proizvođači koji imaju uljanu repicu primene tretman”, objašnjava Jovančić.

Tv banat
U svim voćnim zasadima, bilo da je u pitanju koštičavo, jabučasto voće ili vinova loza, vreme je za rezidbu, nakon koje se preporučuje primena bakarnih fungicida, pre kretanja vegetacije:

“Posebno je to aktuelno u koštičavom voću, jer ono ranije kreće, a u zasadima kruške se regisruje aktivnost kruškine buve, pa je pogotovo kod kruške sada primeniti bakarne fungicide u kombinaciji sa uljanim preparatima”, ističe Jovančić.

Kako u prethodnom periodu nije bilo preterano niskih temperatura, nije registrovano izmrzavanje u zasadima, pa su voćnjaci u dobroj formi, i ne očekuju se nepravilnosti u njihovom daljem razvoju.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Vesti

Emisije

Pogledaj sve