06. Decembar 2022.

16:33 ČETVRTAK, 5. 03. 2020. - 16:33 Autor: Marija Trišić

OPREZ ZBOG REPIČINE PIPE

U usevima uljane repice primećena je aktivnost male i velike repičine pipe, jedne od najznačajnijoih štetočina kada je ova kultura u pitanju. Stručnjaci zato preporučuju ravovremenu reakciju i sprovođenje adekvatnih mera zaštite.

podeli

Uljana repica je kultura koja ima veliki broj štetočina u toku čitave svoje vegetacije, od nicanja do cvetanja. Ipak, među najznačajnije, spadaju mala i velika repičina pipa, čija se aktivnost registruje upravo u ovom periodu. U regionu koji pokriva PSS Agrozavod Vršac, usevi su još uvek u fazi rozete, pa bi bilo dobro da se suzbijanje ove štetočine obavi upravo sada.

Tv Banat

„Ovi insekti zasecaju površinu stabla i lisnih drški, ali je najznačajnije ovo što čine na stablu. Pri polaganju jaja prave se glavne štete, jer se biljke iznad mesta uboda posle krive, imamo stabljike koje su šuplje, i to deluje kao fiziološki problem, ali ta problematika je rezultat aktivnosti ovih insekata“, objašnjava Vesna Jovančić iz PSS Agrozavod.

Trenutno se u usevima mogu pronaći i larve drugih insekatskih vrsta – buvača i kupusnih moljaca, ali njihova ishrana je bez značaja na prinos, napominju stručnjaci. Sa malom i velikom repičinom pipom je situacija drugačija, i zato treba regovati na vreme.

„Znači najznačajnije štetočine su mala i velika repičina pipa, a kasnije u fazi cvetanja i Sjajnik, ali o tome ćemo govoriti kada za to dođe vreme. Sada se mogu primeniti svi registrovani kontakni insekticidi, efikasni su, i treba odmah, čim vremensi uslovi dozvole, ući u parcele i sporvesti zaštitu“, dodaje Vesna Jovančić.

Tv Banat
Inače, površine pod uljanom repicom na ovoj teriotriji značajno su smanjene u odnosu na 2017.godinu.

„Recimo, s jeseni 2018.godine, posejane su značajne površine, ali su ih proizvođači preorali jer nisu nikli. Sklop je bio proređen, i nije ni bilo opravdano da se te parcele ostave pod usevima“, zaključuje Jovančić.

Glavni razlog za to su problematični vremenski uslovi u jesenjem periodu, kada se priprema zemljište i seje ova kultura, pa su tako poslednje dve jeseni bile tople, suve i bez dovoljne količine vlage u zemljištu, da bi se sve ove aktivnosti mogle sprovesti kako je planirano.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Vesti

Emisije

Pogledaj sve