02. April 2020.

16:29 ČETVRTAK, 9. 01. 2020. - 16:29 Autor: Marija Trišić

AKTUELNO STANJE OZIMIH KULTURA

Iako ozime kulture zbog svojih finasijskih rezultata nisu toliko zanimljive ratarima, neophodne su u plodoredu, zbog čega ih većina proizvođača i zasniva. Na teritoriji Vršca, Plandišta, Bele Crkve i Kovina, koju pokriva Poljoprivredna stručna služba Agrozavod, ozima pšenica posejana je na površinama uobičajenim u poslednjim godinama.

podeli

Suva i hladna zima, ali bez preterano niskih temperatura, relativno pogoduje ozimim kulturama. Iako plan setve na ovom području nije sasvim ispunjen, i pod ozimom pšenicom se našlo tek oko 17% površina, ona još uvek uspešno odoleva trenutnim vremenskim uslovima.

Jesen bez padavina u vreme zasnivanja ozimih kultura bila je potencijalni problem, ali je kiša krajem decembra pomogla njenom nicanju. Čitavu prošlu godinu ratari su započeli sa nedostatkom vlage, što je definitivno uticalo na prinose, ali ne u drastičnoj meri.

Kako u ovom zimskom periodu nema radova na polju, savetodavci Agrozavoda preporučuju poljoprivrednicima da više vremena posvete širenju znanja u ovoj oblasti, i pozivaju ih da prisustvuju edukacijama, predavanjima i zimskim školama koje se organizuju u ovom periodu.

Pogledajte video:


 

podeli

Slične vesti

Vesti