02. Jul 2020.

11:44 ČETVRTAK, 14. 02. 2019. - 11:44 Autor: Marija Trišić

JP „VOJVODINA ŠUME“ ZAPOČELO REDUKCIONI ODSTREL DIVLJIH SVINJA

JP "Vojvodina šume", otpočelo je realizaciju redukcionog odstrela divljih svinja, u skladu sa instrukcijama za sprečavanje širenja afričke kuge svinja. Odstrel je juče započeo u Deliblatskoj peščari, a na ovim poslovima angažovani su i lovočuvari iz drugih lovišta sistema „Vojvodina šuma“.

podeli

Tv Banat
Lovočuvari JP Vojvodina šume, njih dvadesetak, redukcioni odstrel divljih svinja započeli su u lovištu posebne namene „Deliblatska peščara“, koje je označeno kao jedno od lovišta visokog rizika od širenja afričke kuge kod ove divljači. Odstrel se vrši na osnovu novih uputstava, koja osim veterinarskih, sadrže i uzgojne mere, i propisuju da se brojno stanje svinja u lovištima mora svesti na biološki minimum:
Tv Banat - Branislav Stankov

„Matični fond u „Vojvodina šumama“ je 4.400 svinja, to je na površini od 109.000 hektara. Biološki mimimum znači da optimalno brojno stanje moramo da prepolovimo. Dakle 50% od optimalnog brojnog stanja je biološki minimum na koji moramo da dovedemo stanje svinja konkretno u ovom I još jednom našem lovištu“, objašnjava izvršni dir. JP „Vojvodina šume“ za lovstvo, ribarstvo i ugostiteljstvo, Branislav Stankov.

Tv Banat
Nakon par sati lova – odstreljene su četiri jedinke. Kako je bolest kod divljih svinja sada teško uočiti, jer su prekrivene zimskim krznom, tek nakon uzorkovanja odstreljenih životinja znaće se da li je neka bila zaražena. Ukoliko nisu - meso odlazi u komercijalnu prodaju.
Tv Banat - Željko Sušec
„Mi smo zaštitnici prirode i zaštitnici divljači, i na ovaj način smo zaista krajnje odgovorno pristupili svemu. Preventivno vršimo selektivni odstrel, upravo iz razloga da, ukoliko se kod nekih jedinki pojavi afrička kuga, u saradnji sa ministrastvom i veterinom, adekvatno postupamo i sve preventivne mere primenimo kako bismo sprečili dalje širenje“, navodi zastupnik ogranka šumskog gazdinstva Pančevo, Željko Sušec.
Tv Banat
Na drugom lovištu Vojvodina šuma, na Vršačkim planinama, redukcioni odstrel počeće naredne nedelje. Ovo lovište ima značajno manji broj divljih svinja, ali je ugroženije zbog blizine rumunske granice i migracije divljači, uz napomenu da se ozbiljnije migracije divljih svinja ne očekuju pre proleća.

Pored redukcionog odstrela, i dalje je aktuelna mera intenzivnog hranjenja divljih svinja, kako bi se divljač zadržala na ovoj teritoriji, odnosno kako bi se sprečilo da u potrazi za hranom napušta svoja staništa.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Vesti

Emisije

Pogledaj sve