05. Avgust 2020.

15:48 PETAK, 18. 10. 2019. - 15:48 Autor: Marija Trišić

EVROPSKI DAN BORBE PROTIV TRGOVINE LJUDIMA

Danas se obeležava Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima, jedne od najkompleksnijih kriminalnih pojava koja pogađa savremeno društvo i predstavlja kršenje ljudskih prava zagarantovanih međunarodnim pravom i nacionalnim zakonodavstvom. Crveni krst Vršac obeležio je ovaj dan edukacijom za osnovce.

podeli

Tv Banat
Prinudni rad, seksualno iskorišćavanje, trgovina organima, primoravanje na izvršenje krivičnih dela ili prosjačenje, lažno usvajanje – samo su neki od oblika trgovine ljudima, koji su, nažalost, danas sveprisutni širom sveta. Učenici OŠ Moše Pijade iz Gudurice, kroz dosadašnje školovanje već su imali priliku da se upoznaju sa ovom pojavom.

„Idem u šesti razred škole u Gudurici, i od prvog razreda do sada smo dosta puta pričali o toj temi. Mislim da je stvarno bitno da se priča o tome, mnogo više, i globalno, ne samo u Srbiji, jer je to jedan od najvećih zločina“, smatra Mario Ferjančić.

Tv Banat
Na ovu temu, razgovarali su i sa volonterima CK Vršac, koji su im, u okviru kampa „Šarenilo Banata“, povodom Evropskog dana borbre protiv trgovine ljudima, organizovali kraću edukaciju.

„Ono što je zadatak Crvenog krsta je da preventivno reaguje na ovakve teme. Mi to činimo, kroz razne edukacije, tribine, predavanja, kroz mnogobrojne igrice prilagođene deci različitog uzrasta, kako bi ova veoma teška tema bila jasnije prezentovana, i kako bi imala efekta na decu“, objašnjava Suzana Cvetanović, sekretar Crvenog krsta Vršac.

Tv Banat
Pažnja je posvećena i zloupotrebi interneta u cilju trgovine ljudima, a osnovci su pokazali su da i o tome već dosta znaju.

„Ne smemo da se javljamo nepoznatim ljudima, da im pišemo poruke, ili da ih prihvatamo na instagramu, fejsbuku, ili drugim društvenim mrežama. Uvek moramo da znamo sa kim razgovaramo“, navodi Željana Đukić, učenica V razreda.

I nikada, dodaje Željana, ne treba prihvatiti poziv na susret sa nepoznatim licima.

To nije baš bezbedno, jer može da dođe neki nepoznati čovek, da te stavi u kola i odvede negde, da nikada više ne vidiš svoje roditelje ili prijatelje.“

U 2019 godini u Centru za zaštitu žrtava trgovine ljudima registrovano je više od 90 lica u procesu identifikacije, od kojih su, do kraja septembra, formalno identifikovane 24 žrtve. To pokazuje da ovaj fenomen nije prisutan samo u zemljama okruženja, nego i u Srbiji, zbog čega je podizanje nivoa svesti građana o ovom globalnom fenomenu, već u najranijim uzrastima, od izuzetne važnosti.

Pogledajte video:

          

podeli

Slične vesti

Vesti

Emisije

Pogledaj sve