13. Jul 2020.

19:17 SREDA, 2. 10. 2019. - 19:17 Izvor: TV Banat

URUČENA PRIZNANJA POVODOM DANA OSLOBOĐENJA VRŠCA

Polaganjem venaca na spomen-kosturnicu na Gradskom groblju, i svečanom akademijom u organozaciji SUBNOR-a i Grada, Vršac je obeležio 75 godina od oslobođenja u II sv.ratu.

podeli

U ranim jutarnjim satima, 2. oktobra 1944. godine, jedinice 59. i 86. gardijske divizije i 10. gardijskog puka pešadijskog korpusa Sovjetske armije, zajedno sa građanima, počele su oslobađanje Vršca i okolnih mesta od fašista. Kasnije, iz vršačke bolnice, vrhovni komandant, maršal Tito vodio je operacije za oslobođenje Beograda. Vršac je tada posetio i komandant Trećeg ukrajinskog fronta, maršal Tolbuhin.

Zahvaljujući crvenoarmejcima, koji su mahom ginuli na prilazima Vršcu, a ređe u gradu, Vršac slavi 2. OKTOBAR kao DAN OSLOBOĐENJA.
 

Ovaj značajan datum tradicionalno se obeležava polaganjem venaca na spomen-kosturnicu oslobodilaca na Gradskom groblju, kao i svečanom akademijom, koju zajedno organizuju SUBNOR i Grad Vršac.

Na akademiji u Kongresnoj dvorani Centra Millennium, svečano su uručena i priznanja.

Medalja borca dodeljena je profesoru Čedomiru Ćurčiću, u znak priznanja i zahvalnosti za zajedničku pobedu nad fašizmom, za afirmaciju trajnih vrednosti NOR-a, slobodarskih i antifašističkih vrednosti, i za zbližavanje i prijateljstvo među ljudima, narodima i državama.

Oktobarsku nagradu SUBNOR-a, ove godine dobio je Đorđe Krstov, za vrhunski doprinos u oblasti privrede i vinogradarstva, afirmaciju grada Vršca i očuvanje tradicije antifašizma.

Povodom 75.godišnjice oslobođenja, SUBNOR Grada Vršca, kao najviše priznanje, Miodragu Babiću dodelio je Povelju slobode, za dugogodišnji neizmeran doprinos razvoju i afirmaciji Grada Vršca i Republike Srbije, u oblasti privrede, nauke, kulture, prosvete, sporta, humanosti i dobročinstva, te očuvanju tradicije antifašizma i zalaganja za slobodu i mir.

podeli

Slične vesti

Vesti

Emisije

Pogledaj sve