02. Jul 2020.

14:46 SREDA, 2. 10. 2019. - 14:46 Autor: Marija Trišić

ATAŠE FRANCUSKE AMBASADE POSETIO VRŠAC

Bertran Mije, Ataše za saradnju, univerzitetsko i naučno odeljenje i institucionalna i partnerstva sa lokalnim zajednicama Ambasade Francuske u Srbiji, posetio je danas Vršac, gde se u Specijalnoj bolnici za psihijatrijske bolesti Dr Slavoljub Bakalović bliže upoznao sa aktivnostima ustanove i Udruženja Duševna oaza.

podeli

Tv Banat
Udruženje za unapređenje mentalnog zdravlja „Duševna Oaza" u saradnji sa Specijalnom bolnicom za psihijatrijske bolesti „Dr  Slavoljub Bakalović" Vršac uspešno je realizovalo projekat “I žena je čovek" namenjen psihosocijalnoj podršci ženama sa mentalnim poremećajima. Ovom projektu Ambasada Francuske u Srbiji dodelila je subvenciju kao jednom od najboljih projekata u Srbiji, zbog čega je ataše Francuske Ambasade posetio Vršac.
Tv Banat
Bertran Mije, Ataše za saradnju Ambasade Francuske u Srbiji

“Čujemo osobe koje su korisnice, koje kažu da su dobile na samopouzdanju, da osećaju prema svojim porodicama da i one nešto vrede, i to je već veliki korak. Sve ovo što smo čuli, što je direktorka bolnice napomenula, da se radi na tome da se osobe integrišu u društvo, da rade, da svojim radom mogu da doprinesu ali i nešto da zarade, sve to pokazuje da je ovaj projekat zaista uspeh”, rekao je Bertran Mije, Ataše za saradnju, univerzitetsko i naučno odeljenje i institucionalna i partnerstva sa lokalnim zajednicama Ambasade Francuske u Srbiji.

U ovaj projekat koji je trajao tri meseca bilo je uključeno 20 žena sa mentalnim poremećajima, koje su često bile i žrtve nasilja, koje su prosle obuku iz hortikulture i brojna predavanja. Rad na destigmatizaciji, deinstitucionalizaciji i resocijalizaciji psihijatrijskih pacijenata dugogodišnja je misija Udruženja Duševna oaza i vršačke bolnice, pa su ovu priliku iskoristili da predstavnike ambasade upoznaju i sa ostalim aktivnostima.

“Značajna nam je podrška, jer finansiranje putem projekata nam pomaže da omogućimo našim pacijentima da rade, da budu zadovoljni, a videli smo da jesu”, poručila je direktorka SBPB Dr Slavoljub Bakalović dr Tatjana Voskresenski.

“Meni je najdraže kada čujem da je njima lepo, da su one zadovoljne, I da se smeju. Nema većeg dobitka i sreće za mene, i to je nešto najlepše, inače se  ne bih ni bavila ovim poslom”, objasnila je prof. Miroslava Kućančanin zastupnica Udruženja “Duševna oaza”.

Kako je istaknuto ovom prilikom, stigmatizacija i diskriminacija i dalje su, nažalost, velike, ali je Vršac svim ovim aktivnostima bar na lokalu mnogo učinio na unapređenju kvaliteta života lica sa mentalnim poremećajima, podizanju njihovog samopouzdanja i poštovanja, i uključivanja u redovne životne tokove.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Vesti

Emisije

Pogledaj sve