07. Jul 2020.

15:13 ČETVRTAK, 12. 09. 2019. - 15:13 Autor: Ana Marić

IZLOŽBA „KULTNI LIK SEMELVAJS“

U okviru programa Kulturnog centra u galeriji Doma vojske otvorena je izložba „ Kultni lik Semelvajs“ dr Ignaca Filipa Semelvajsa. Izložba je realizovana u saradnji sa Odeljenjem za kulturu ambasade Madjarske a u okviru manifestacije „Nedelja madjarske kulture“ koja traje do kraja 2019godine i realizuje se u zemljama Zapadnog Balkana.

podeli

Tv Banat
200 god od rodjenja najslavnijeg madjarskog lekara i medicinskog inovatora koga u medicinskim krugovima nazivaju „Spasiteljem majki“ obeleženo je serijom izložbi.
Tv Banat
Njegova inovativna rešenja i mere koje je primenio u medicini,posebno na akušerskim odeljenjima,važe i danas.Datum rodjenja proslavljenog lekara ,školovanog od Budima do Pešte, u Madjarskoj se uzima kao Nacionalni dan zdravlja.
Tv Banat

Izložba Kulturnog centra bila je ujedno i pokusni čas za učenike Medicinske škole iz Vršca,koji su slikovitim prikazom uvideli značaj pojedinca u razvoju medicinske nauke.Izložba prikazuje sled dogadjaja do samog otkrića,značaj njegovog dostignuća i proces koji je Semelvajsa pretvorio u ikonu.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Vesti

Emisije

Pogledaj sve