19. Mart 2024.

15:35 UTORAK, 13. 08. 2019. - 15:35 Izvor: TV Banat

MERE OPREZA NA DOMAĆIM FARMAMA

Da li je Afrička svinjska kuga zahvatila i naše područje znaće tek nakon zvaničnih analiza koje se očekuju sa instituta u Madridu do tada treba sporovoditi mere opreza i zaštite kako bi se magsimalno zaštitila domaća proizvodnja. Kako postupiti i da li postoji bojazan po ljude čućemo od stručnjaka.

podeli

Tv Banat
Afrička svinjska kuga kao novi oblik klasične svinjske kuge pojavila se pre dvadeset godina najpre u Portugaliji da bi preko Rusije i Ukrajine došla do nama susedne Rumunije i Bugarske.Posledice ove zaraze su isključivo ekonomske prirode jer ,kako tvrde stručnjaci ,ne ostavljaju posledice na ljudsko zdravlje.Ali se zato zaraza brzo širi medju svinjama.
Tv Banat
Treba se pridržavati osnovnih biosigurnosnih mera kako ne bi došlo do zaraze a u slučaju da se primete prvi simptomi kod svinja kao što su nedostatak apetita,apatija,povišena temperatura i krvarenje treba odmah obavestiti nadležne službe.
Da ne postoji bojazan po čovekovo zdravlje najvažnije je u čitavoj situaciji ,no da bi se dalje širenje zaraze sprečilo nephodno je obavestiti Štab veterinsrke službe koja po tačno odredjenim meramo uništava uginule životinje.Ni u kom slučaju farmeri ne treba da sami uništavaju uginule svinje.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Vesti

Emisije

Pogledaj sve