28. Februar 2020.

16:14 PETAK, 9. 08. 2019. - 16:14 Autor: Danijela Korać

SAVETI ZA VRELE DANE

U Srbiji će danas i narednih dana biti vrlo toplo, sa najvišom dnevnom temperaturom od 34 do 38 stepeni, samo će u četvrtak i petak na severu i zapadu zemlje uz više oblačnosti biti malo prijatnije.Zbog visokih temepratura lekari savetuju oprez prilkom ovako visokih temepartura kao I da se na adekvatan način zaštite od sunca.

podeli

Srbiju je zahvatio još jedan tropski talas i u narednih nekoliko dana nas očekuju visoke temperature.Hidrometeroloski  zavod  izdao je  upozorenje  da  se  do  utorka  u našoj  zemlji  očekuje    tropski  talas sa tenmerturama  I do 38 stepeni.  Lekari  za  naredne  dane   savetuju  oprez.  Zbog visokih temperatura nemojte da preterujete sa fizičkim aktivnostima. Pijte puno vode, a omiljeni napitak, kafu, svedite na minimum.Nosite laganu svetlu garderobu od prirodnog materijala, a glavu bi bilo najbolje zaštiti šeširom.

Iz kuće ne izlazite  bez flašice vode i lepeze, a najbolje je da izbegavate da budete napolju od 11 do 16 časova, pogotovu osobe koje imaju zdravstvene tegobe.Tokom tropskih dana najčešće se dešavaju kolapsi izazvani vrućinama kod starije populacije.Medicinska literatura građanima, takođe, preporučuje redovne obroke - obavezan doručak, lagan ručak, laganu večeru i dve dnevne užine, koji će sačuvati snagu, održati dobru koncentraciju i okrepiti organizam.

Jako je važno da hidrirate organizam, a preporučena doza tečnosti je osam do deset čaša vode na dan.Preporučuje se i češće provetravanje prostorija i njihovo zatamnjivanje, upotreba klima uređaja, ali tako da razlika u temperaturi između spoljne sredine i sobe u kojoj se boravi ne bude veća od 7 stepeni.

Ukoliko stopala i zglobove potopite u rashlađenu vodu, vrlo brzo ćete se rashladiti i osetiti olakšanje.Jako je važno da duboko dišete na nos i izbacujte vazduh na usta. Tako zapravo osvežavate organizam.Ukoliko omiljeno mleko za telo ili losion stavite u frižider kasnijim nanošenjem rashladićete i osvežiti telo na najbolji način. Neke  su samo od  preporuka  za  brze  rashladjivanje  koje preporucuju  lekari.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Vesti