28. Februar 2020.

15:25 PONEDELJAK, 5. 08. 2019. - 15:25 Autor: Marija Trišić

ODRŽANI DANI KUŠTILJA

Proteklog vikenda održani su Dani Kuštilja i obeleženo je 150 godina Hora u tom mestu. Trodnevni program okupio je veliki broj posetilaca, a svečano je otvorena i nova letnja scena.

podeli

Tv Banat
Pod pokroviteljstvom Grada Vršca, uz podršku Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine i Pokrajinskog sekretarijata za nacionalne manjine, proteklog vikenda održani su Dani Kuštilja. Ovom manifestacijom proslavljen je i veliki jubilej – vek i po postojanja Hora u ovom mestu. Slavljenički nastup priređen je na novoj letnjoj sceni, za čiju su izgradnju sredstva izdvojena iz budžeta grada.
Tv Banat

Gradonačenica Vršca podsetila je da, pored  ulaganja u infrastrukturu, zdravstvo i obrazovanje, investicije u kulturi imaju veliki značaj za opstanak sela i ostanak mladih u njima.

Pored slavljeničkog, nastupili su i horovi iz Vršca, Uzdina, Torka i Ovče, gosti iz Rumunije iz Marge i Karansebeša, i Ansambl Centra za očuvanje kulture Županije Karaš Severin, kao i Hor Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine.

Tv Banat
U trodnenom programu otvorena je izložba fotografija sa tradicionalnom tematikom narodnih običaja iz arhiva Regionalnog centra za očuvanje i promociju tradicionalne kulture Kluž.

Uz izložbu, održan je i okrugli sto – naučno savetovanje na temu horske muzike, nastupile su i sve sekcije KUD Mihai Eminesku, i njihovi gosti: iz Lugoža i Rešice, a priređeni su i takmičenje u kulinarstvu i sportske igre. Naredne godine Kuštilj proslavlja još jedan veliki jubilej – 110 godina fanfara, koji će takođe biti proslavljen kako dolikuje.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Vesti