30. Septembar 2022.

16:25 ČETVRTAK, 11. 04. 2019. - 16:25 Autor: Marija Trišić

DRAGAN DŽANKIĆ 1956-2019

Danas u NP Sterija održana komemoracija povodom smrti glumca Dragana Džankića.

podeli

Jedan od bardova vršačkog glumišta Dragan Džankić, preminuo je 9.aprila nakon teže bolesti. Iza sebe je ostavio neutešne suprugu Snježanu, i decu Draganu, Taru i Ivana. Porodica, prijatelji, kolege i sugrađani, svi koje je dotakao brojnim ulogama na pozorišnim daskama, okupili su se da u sali u kojoj je davao sebe celog, pošalju poslednji pozdrav „večitom dečaku“, glumcu, pesniku, tekstopiscu, reditelju Draganu Džankiću.

Tv Banat

Glumica Tamara Tamči Toskić govorila je detalje iz njegove bogate umetničke biografije, i pročitala pisma i telegrame saučešća koja su pristigla na adresu NP Sterija. Od kolege su se dirljivim govorima oprostile i glumice Sonja Radosavljević, Dojna Andrejević, Vanja Radošević, dugogodišnja organizatorka pozorišta Vera Nedeljković, i tehnički direktor Dragoslav Dobrosavljević, a zatim su prikazani inserti iz predstava koje je Dragan Džankić zauvek obeležio svojim ulogama...

Tv Banat

Dragan Džankić rođen je 12.septembra 1956.godine u Kovinu. Još kao mlad uključio se u rad pokreta „Sinčani99“ u Tuzli, koji je objedinjavao sve umetničke pravce – slikarstvo, muziku, pozorište i književnost. Krajem 1979. završio je dramski studio u okviru NP „Tuzla“, stalni član ovog teatra postao je dve godine kasnije, a već 1984. proglašen je za najboljeg mladog glumca. Na Festivalu Mediteranskih zemalja u Španiji 1990.dobio je nagradu za ulogu Patlena u istoimenoj predstavi Jagoša Markovića. Stalni angažman u NP Sterija zasnovao je 1994.gde je radio do kraja života. Igrao je u filmovima „Stanica običnih vozova“ i „Ženidba i udadba“, bio voditelj i animator dečije TV emisije „Zaigralište“ na TV Banat, a osim glume bavio se dramskim pisanjem i komponovanjem za predstave, mahom dečije. Njegova poslednja autorska predstava Papagaji,  selektovana je na pet pozorišnih festivala, i osvojila sedam nagrada.

Tv Banat
Tekst potpisa

Kao i svaki put na sceni, Dragan Džankić ispraćen je gromkim aplauzom. Pridružio se velikanima kulturnog neba, sa kojima će, tamo negde gore, kreirati nove predstave, songove, i druženja. Sahranjen je na gradskom groblju u Vršcu.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Vesti

Emisije

Pogledaj sve