20. Avgust 2022.

15:47 PONEDELJAK, 8. 04. 2019. - 15:47 Autor: Marija Trišić

DESET GODINA KATEDRE NA ROMSKOM JEZIKU

Svečanom akademijom u Visokoj školi strukovnih studija za vaspitače Mihailo Palov u Vršcu, danas su obeleženi Svetski dan Roma, i deset godina uspešnog rada katedre na romskom jeziku. Svečanosti su prisustvovali predstavnici Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučno istraživačku delatnost, Kancelarije za inkluziju Roma AP Vojvodine, Grada Vršca, i Generalnog konzulata Rumunije u Vršcu.

podeli

U skladu sa povodom i sloganom, svečana akademija „Radost reči maternjeg jezika“ počelaq je romskom himnom, a odvijala se, osim na romskom, i na srpskom, i rumunskom jeziku. Visoka škola „Mihailo Palov“ jedinstvena je u regionu upravo zbog toga što buduće vaspitače obrazuje na tri jezika, a najmlađi studijski program, na romskom, postoji sada već čitavu deceniju, doprinoseći očuvanju jezika, kulture i tradicije Roma.

Tv Banat

Zahvaljujući uspešnoj saradnji sa vrtićem Pčelica, u koji ide najveći broj romskih mališana, osim uobičajene prakse, studenti već sada drže i usmerene aktivnosti na svom maternjem jeziku.

Tv Banat

Od osnivanja, kroz katedru je prošlo 73-oje romskih studenata, njih 23 je završilo studije, troje je trenutno na specijalističkim studijama, a od naredne godine, ovde će moći da upišu i master studije. Sve vreme, ovde se neguje standardni romski jezik.

 

Katedra od početka ima podršku lokalne samouprave, nadležnog pokrajinskog sekretarijata, i Kancelarije za inkluziju Roma APV koja stipendira studente, na šta su podsetili predstavnici ovih institucija.

Tv Banat

Gradonačelnica Dragana Mitrović podsetila je da se Vršac bavi problemima Roma svakodnevno, i da je grad angažovao romskog koordinatora, dva romska pedagoška asistenta, usvojio LAP za soc.inkluziju Roma i druge strateške dokumente kojima se unapređuje njihov položaj.

Pogledajte video:


 

podeli

Slične vesti

Vesti

Emisije

Pogledaj sve