13. Jul 2020.

14:02 ČETVRTAK, 21. 02. 2019. - 14:02 Autor: Jovana Božić

DANAS SE OBELEŽAVA MEĐUNARODNI DAN MATERNJEG JEZIKA

Danas se obeležava Međunarodni dan maternjeg jezika. Ovaj dan redovno proslavljaju zemlje članice UNESCO-a kako bi promovisale jezičnu i kulturnu raznolikost. Osnovni cilj je da se podigne svest o značaju maternjeg jezika i višejezičnosti, a ovaj dan je od posebnog značaja, jer jezik predstavlja značajan element nacionalnog identiteta koji treba negovati i brižno čuvati.

podeli

Tv banat
U svetu se govori oko 6000 jezika a svake nedelje nestane po jedan jezik. Prema prognozama lingvista do kraja ovog veka ostaće manje od polovine jezika.

Uvek je aktuelna zapitanost o očuvanju našeg jezika, jer maternji jezik nema nikog osim nas.

Srbija se nalazi na 39.mestu od 160 zemalja po pismenosti, to je podatak koji upozorava. Na šestom međunarodnom kongresu lingvistike održanom u Beogradu prošle godine, profesorka srpskog jezika Visoke škole strukovnih studija za vaspitače ‘’ Mihailo Palov ‘’Vršac Dr. Ivana Djordjev, predstavila je istraživanje na temu pismenosti novog doba. Studenti Filološkog fakulteta u Beogradu i studenti Visoke škole strukovnih studija za vaspitače “Mihailo Palov” Vršac dali su zamimljive odgovore na pitanje: Šta bi se dogodilo kada bi se jednog dana svi probudili kao nepismeni?

Tv Banat - Dr. Ivana Djordjev
“Došlo bi do velikih komunikacijskih jazeva, biblioteke i mnoštvo knjiga bi propali. Na drugom mestu su odgovori koji donose jedan apolkaliptični scenario, ako bismo svi bili nepismeni stao bi svet, došlo bi do kraja sveta.” Dr. Ivana Djordjev, profesor srpskog jezika Visoke skole strukovnih studija za vaspitace “Mihailo Palov” Vršac citira najčešće odgovore studenata.
Tv Banat

Zanimljiv je i odgovor da ukoliko bi pravila nestala mi bismo ih ponovo izmislili. Da se ovakav scenario ne bi desio, potrebno je samo da bez obzira na brzinu modernog društva a samim tim i neminovnu površnost, nađemo mesta za ispravnu i pravu reč, I potrudimo se da negujemo i sačuvamo naš jezik.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Kultura

Emisije

Pogledaj sve