05. Februar 2023.

10:45 PETAK, 15. 04. 2022. - 10:45 Autor: Marija Trišić Knežević

Ratarske kulture u dobroj kondiciji, počinje setva

Ratarske kulture na teritoriji Grada Vršca i opština Plandište Bela Crkva i Kovin, koju pokriva PSSS Vršac, u dobroj su kondiciji. Ovih dana počinje i setva prolećnih useva, a pod uticajem tržišta i na ovom terenu se primećuje blago povećanje površina pod određenim kulturama.

podeli

Zahvaljujući izuzetno dobrim uslovima tokom jeseni, svi ozimi usevi koji su zasnovani u optimalnim rokovima u dobroj su kondiciji, i prema mišljenju stručnjaka, imaju potencijala za prinose nešto više od prosečnih. Povećanjem temperatura, usevi pšenice i ječma počinju intenzivan rast, a period marta meseca koji je bio prilično suv doprineo je tome da nema ni opasnosti od bolesti useva.

“U daljem periodu, posle ovih kiša početkom aprila – krajem marta, videćemo kako će stanje da se razvija, ali očekujemo da će sve proći bez većih problema, imajući u vidu da su poljoprivrednici spremni na zaštitu od bolesti, a da se već radi zaštita od korova i od bolesti kada je u pitanju uljana repica”, smatra dipl.inženjer Eugen Baba, stručni savetodavac PSSS Vršac.

Setva prolećnih kultura na nekim parcelama otpočela je već prethodnog meseca, zahvaljujući dobrim vremenskim uslovima u tom periodu, ali desetak dana sa nižim temperaturama i kišom krajem marta i početkom aprila usporili su njihov razvoj u fazi klijanja i nicanja, ali se ne očekuju veći problemi.

“Kampanja setve kreće, rokovi su tu, i za sada se ni sa čim ne kasni. Proleće je s prosečnim temperaturama, i polako se vraćamo poslednjih godina na setvu od 5. do 15.aprila, i izgleda da će i ova godina biti takva”, dodaje Baba

Na teritoriji Grada Vršca i opština Plandište Bela Crkva i Kovin, koju pokriva PSSS Vršac, pod pšenicom je nešto više od 35 hiljada hektara, pod ječmom oko 3.900ha, kukuruz se seje na više od 50 hiljada, a suncokret na oko 35 hiljada ha. Pod uticajem tržišta i na ovom terenu se primećuje blago povećanje površina pod određenim kulturama.

“Pšenica je već u jesen posejana na nešto većoj površini, za 5 do 10% u odnosu na višegodišnje površine, a sigurno da suncokret  na ovom terenu predstavlja

jednu od najvećih zarada. Ako zaista budu cene o kojima se priča, sigurno će i to doprineti blagom povećanju površina”, zaključuje Baba.

Stručnjaci ipak podsećaju da osim o ekonomskih paramettrima, proizvođači moraju voditi računa i o tehnologiji proizvodnje i plodoredu, koji je od velikog značaja za smanjenje infektivnog potencijala u zemljištu i stvaranje uslova za bolje prinose.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Vesti

Emisije

Pogledaj sve