05. Februar 2023.

10:40 SREDA, 13. 04. 2022. - 10:40 Autor: Marija Trišić Knežević

Položaj Roma u Vršcu za primer

Grad Vršac već je prepoznat kao primer dobre prakse u pružanju usluga socijalne pomoći, a poslednjih godina dosta se radi na unapređenju položaja Roma u svim oblastima, posebno od kada pri gradskoj upravi postoje Kancelarija za romska pitanja i Mobilni tim za inkluziju Roma.

podeli

Od ukupnog broja stanovnika na teritoriji Grada Vršca, 2.36 odsto njih čine pripadnici romske nacionalne zajednice. Najviše njih živi na obodima grada i u selima, a imaju i svoje naselje Balata...

“Grad Vršac je preuzeo značajnu ulogu u integraciji Roma, počevši od strateških dokumenata, preko obrazovanja i angažovanja dva pedagoška asistenta u gtradskoj I seoskoj školi koji pomažu romskim učenicima pri savladavanju gradiva, veći je obuhvat dece pri upisu i u predškolski pripremni program i u osnovne i srednje škole, sada već imamo i studente. Kada je u pitanju stanovanje radimo na poboljšanju tih uslova, postavljanjem ulične rasvete, betoniranjem romskih naselja, puteva, uređenjem naselja, postavljanjem kontejnera za odnošenje smeća… Podelili smo i 15 elektromotora za sakupljače sekundarnih sirovina, i postali čak i međunarodni primer dobre prakse kako oni mogu taj posao dobro da rade i ostvariju prihod za sebe i svoje porodice”, nabraja postignute rezultate koordinatorka za romska pitanja Alisa Šajn.

Na teritoriji Grada, sprovedena su i dva projekta zapošljavanja Roma, preko 130 pripadnika zajednice prošlo je obuke za različita zanimanja, a više od 50 njih je u radnom odnosu.         

“Otkako mi kao grad dosta toga radimo po ovim pitanjima, oni su postali vidljivi, kao I njihovi problem, često se govori o njima, a sada su vidljivi I njihovi kvaliteti. Upravo taj podatak da je zaposleno preko 50 Roma, govori o tome da su i sposobni, i vredni, i tačni, i da mogu da obavljaju bilo koju vrstu posla, jednako kao i neki drugi, “beo” čovek. Ne samo u oblasti obrazovanja i zapošljavanja, već i u drugim oblastima, oni zaista pokazuju izuzetne rezultate i potencijale, samo to treba prikazati široj zajednici, a opet ne tako da bi se drugi oduševljavali, već prosto da to bude jedan prirodan proces”, ističe koordinatorka Šajn.

Vršačka Visoka škola strukovnih studija za obrazovanje vaspitača jedinstvena je u Evropi po katedri na romskom jeziku, a romski jezik uvodi se i kao izborni predmet u osnovnim školama:     

“U osnovnoj školi u Pavlišu uveden je izborni predmet romski jezik sa elementima nacionalne kulture, već drugu godinu zaredom, i sada ima preko 50-oro dece koja slušaju taj predmet. Prošle godine obezbedili smo im srpsko-romske rečnike i radne

listove iz kojih mogu da uče. Obzirom na to da roditelji moraju da se izjasne da žele da dete sluša ovaj predmet, radimo i sa njima na potpisivanju saglasnosti, i usmeravanju dece ka tome da očuvaju i govore romski jezik, ne samo kod kuće, već i u školama i drugim institucijama, da i druga deca private romski kao izborni jezik, kao što je to slučaj sa engleskim ili nemačkim jezikom”, dodaje Alisa.

Romska zajednica jedna je od najugroženijih zajednica u našoj zemlji, a unapređenje socio-ekonomskog statusa njenih pripadnika dug je proces. Benefite od inkluzije nemaju samo Romi, već i društvo u celini, a iako je posla još puno, Vršac je na pravom putu, mišljenje je i relevantnih institucija države i EU, koja finansira i Program podrške inkluziji Roma u našoj zemlji.

Pogledajte video:
 

podeli

Slične vesti

Vesti

Emisije

Pogledaj sve