05. Februar 2023.

10:40 SREDA, 13. 04. 2022. - 10:40 Autor: Marija Trišić Knežević

Mali čas istorije na Vatinu

SUBNOR Grada Vršca priredio je Mali čas istorije kod spomenika na graničnom prelazu Vatin, posvećen Aprilskom ratu. Polaganju venaca prisustvovali su i članovi porodice do nedavno nepoznatog vojnika, koji je bio među onima koji su svoje živote dali braneći našu zemlju od okupatora.

podeli

11.aprila 1941. godine, na graničnom sektoru Vatin, 18.posadni bataljon Vojske Kraljevine Jugoslavije, suprotstavio se 41.mehanizovanom korpusu nemačkih trupa koje su nadirale iz pravca Rumunije. Na ovom mestu, braneći svoju zemlju, živote su položili pešadijski poručnik Marko Božović, pešadijski potporučnik Siniša Matejić, rezervni pešadijski podnarednik Voja Atanasijević, redov Toša Statijev, i vojnik Ignjat Đorđev, i do nedavno nepoznati vojnik – kaplar Velimir Mijanović, koji je zarobljen u izviđanju, aktivirao minu među neprijateljskim vojnicima i svesnom žrtvom naneo neprijatelju težak gubitak.

Aprilski rat, koji je označio i početak Drugog svetskog rata na teritoriji Jugoslavije, otpočeo je 6.aprila 1941.godine, a završen je za samo jedanaest dana, bezuslovnom kapitulacijom potpisanom u Beogradu. Nažalost, samo dan nakon sukoba na graničnom prelazu Vatin, 12.aprila, pao je i Vršac, i pod okupacijom bio sve do oslobođenja, 2.oktobra 1944. godine. Malim časom istorije i polaganjem venaca na ovo spomen obeležje, okupljeni su još jednom podsetili na buran period naše istorije i na to koliko je mir dragocen. Pisanih podataka sukobu kod Vatina jako je malo, zbog čega su ovakvi skupovi posebno značajni, u nameri da se od zaborava sačuvaju oni koji su, boreći se za otadžbinu, dali najdrtagocenije što imaju, svoje živote.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Vesti

Emisije

Pogledaj sve