19. Mart 2024.

09:48 PONEDELJAK, 11. 04. 2022. - 09:48 Autor: Marija Trišić Knežević

Kiša pala u pravo vreme za strna žita

Na terenu koji pokriva Regionalni centar Vršac Prognozno izveštajne službe zaštite bilja, od 31.marta do 2. aprila palo je oko 30 mm kiše, što je bilo veoma značajno za sve poljoprivredne kulture.

podeli

Na terenu koji pokriva Regionalni centar Vršac Prognozno izveštajne službe zaštite bilja, od 31.marta do 2. aprila palo je oko 30 mm kiše, što je bilo veoma značajno za sve poljoprivredne kulture. Padavine odgovaraju i okopavinama čija je setva u toku, a važne su pre svega za ratarske useve, jer su strna žita već ispoljavala simptome nedostatka vlage.

„Registrovali smo u usevima pojavu žutila, isušivanja pojedinih bokora koji su bili pliće uloženi, tako da je ovih 30mm kiše bilo jako i palo je u poslednjem trenutku, da tako kažemo, i veoma je prijalo strnim žitima“, objašnjava koordinatorka Regionalnog centra Prognozno izveštajne službe u Vršcu, dipl.inž. Vesna Jovančić.

Pšenice na ovom terenu nalaze se u fazi bokorenja, najranije sorte počele su i sa vlatanjem, odnosno fazom porasta u stablo, a to je slučaj i kod ječma.

„Kod ječma je ovo posebno značajan momenat jer se registruje širenje najznačajnijeg patogena – mrežaste pegavosti lista ječma, tako da je proizvođačima preporuka da, posle ovih padavina koje imamo trenutno u našem regionu, primene neke od fungicida za zaštitu od bolesti u usevima ječma. U toku je i suzbijanje korova, pa je savet da to proizvođači obave u jednom tretmanu, zajednički“, napominje Vesna Jovančić.

Preporuka proizvođačima koštičavih voćnih vrsta je da prate fazu cvetanja koja je u toku, i odgovarajuće tretmane primene pre padavina.

„Kajsije su i precvetale, najranije sorte šljiva i višanja su u cvetu, dok dominantne sorte šljiva Stenley i Oblačinska višnja tek treba da cvetaju. Fazu cvetanja napominjem zbog toga što je to izuzetno važna fenofaza kod koštičavih voćnih vrsta, jer uz prisustvo padavina dolazi do infekcije moniliozom, i efikasnost zaštite može da se postigne samo preventivnim tretmanima“, upozorava koordinatorka Jovančić.

Vegetacija je počela i kod jabučastih voćnih vrsta, sorta ajdared je u fazi roze pupoljka, pa je važno sačuvati mladu lisnu masu, cvetne pupoljke i cvetove od primarnih infekcija najznačajnijeg patogena u proizvodnji jabuka-prouzrokovača čađave pegavosti lista i krastavosti ploda. U tom smislu, pre cvetanja, treba primeniti fungicidne tretmane i kod ovih sorti.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Vesti

Emisije

Pogledaj sve