19. Mart 2024.

09:42 ČETVRTAK, 31. 03. 2022. - 09:42 Autor: Marija Trišić Knežević

KC Vršac potpisao sporazume o saradnji sa Nacionalnim savetom Makedonaca i NIUMIIC

Kulturni centar Vršac potpisao je sporazume o poslovno-tehničkoj o saradnji između ove institucije i Nacionalnog saveta makedonske nacionalne zajednice u Republici Srbiji, kao i novinsko izdavačke ustanove NIUMIIC.

podeli

Kulturni centar Vršac nastavlja unapređivanje saradnje sa nacionalnim zajednicama koje žive i stvaraju na ovoj teritoriji. Još dva Sporazuma o poslovno-tehničkoj saradnji potpisana su sa Novinsko izdavačkom ustanovom Makedonski informativni i izdavački centar iz Pančeva (NIUMIIC), i sa Nacionalnim savetom makedonske nacionalne manjine u Srbiji.

“Ovaj sporazum regulisaće odnose ovih institucija u oblasti kulture i doprineti da buduća saradnja bude na višem i kvalitetnijem nivou i na dobrobit njegovih potpisnika, makedonske nacionalne zajednice i svih građana. Naročito mi je drago da sporazum potpisujemo sa NIUMIIC, jer će na profesionalan način pratiti naš rad iz domena kulture”, poručio je direktor KC Davor Stojković.

Kako je istaknuto, posebno je značajno što su Sporazumi potpisani u godini početka rada mešovite komisije za praćenje implementacije međudržavnog vladinog dogovora o pravima Srba u Severnoj Makedoniji, i Makedonaca u Srbiji.

„Kao član mešovite komisije mogu da kažem da smo zaista rešili da usvojimo reč „reciprocitet“, što znači da ćemo sve ono što pripadnici makedonske nac.zajednice uživaju u Srbiji, a uživaju dosta toga zahvaljujući kvalitetnoj politici koja se vodi unazad desetak godina, moći da primenimo na pripadnike srpskog naroda u Makedoniji, i tamo podignemo nivo njihovog rada i ostvarivanje njihovih prava“, istakao je predsednik Nacionalnog saveta makedonske nacionalne manjine u Srbiji, Borče Veličkovski.

NIUMIIC ima više od 200 izdanja, a u centralnom krovnom časopisu Makedonska videlina, časopisu za kulturu i književnost Videlo, za mlade Makedon ili za decu Dzunica, sigurno će se, kako je najavljeno, naći prostora za promociju kulturne politike Vršca i Grada uopšte.                                        

„Ovaj naš sporazum stvara nam neke formalno-pravne preduslove da krenemo ka tom putu, i siguran sam da će saradnja biti na obostranu korist, a i da ćemo mi kao ustanove, odnosno publika kojoj se obraćamo, imati stvarne benefite“, rekao je direktor NIUMIIC, Ozren Simjanovski.

U Vršcu prema popisu živi više od 500 Makedonaca, a procene su da je taj broj i nekoliko puta veći. Ovim činom potvrđuje se tradicionalno iskreno prijateljstvo dvaju naroda, kakvo grad neguje i sa drugim manjinama:

“Kao što ste mogli da vidite do sada, trudimo se da ostvarimo dobru saradnju sa svim nacionalnim manjinama, da kultura nacionalnih manjina bude u prvom planu, kako bi većinsko stanovništvo moglo upoznati bogatstvo koje ovde već postoji. Mi jesmo bogat grad, samim tim što imamo takvu raznolikost, šarenolikost u kulturi, jezicima, narodima koji ovde žive. Zato vam čestitam još jednom na potpisanim sporazumima, i siguran sam da ćemo imati jedno bogato iskustvo, da ćemo mnogo naučiti jedni od drugih, i da ćemo dosta pozitivnih i dobrih programa moći da realizujemo”, zaključio je član gradskog veća za kulturu dr Trajan Kačina.

Buduća saradnja institucija potpisnika sporazuma biće konkretizovana na sastancima koji su zakazani za naredni period.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Vesti

Emisije

Pogledaj sve