19. Mart 2024.

11:01 SREDA, 30. 03. 2022. - 11:01 Autor: Marija Trišić Knežević

Romsko književno veče u KC

Nastavljajući aktivnosti u susret obeležavanju 8. aprila, Međunarodnog dana Roma, Kulturni centar Vršac priredio je predstavljanje poezije Marka Prelića Hancija.

podeli

U susret obeležavanju 8. aprila, Međunarodnog dana Roma, u sali bioskopa KC Vršac održano je književno veče Marka Prelića Hancija. Rođen je u Vršcu 1966. godine, poeziju piše od rane mladosti i napisao je više stotina pesama koje do sada nisu zvanično objavljivane. Za njega, ovo je bilo posebno emotivno veče, a osim pesama, predstavljen je i odlomak iz knjige „Crna Ptica“, pod naslovom “Romska duša”.

“Iz proze koja je objavljena 1998. godine u Kelnu na nemačko- romskom jeziku, a sad ćemo pročitati deo te proze na srpskom… Ona govori o tome kako Romi razmišljaju, kako se probijaju kroz život…” objašnjava autor.

Napisane pesme bi voleo da objavi, i, kako kaže, u potrazi je za sponzorima. Da ih predstavi publici, pomogle su mu učenice srednjih škola, takođe pripadnice romske nacionalnosti, a ideja o ovakvom druženju potekla je od koordinatorke za romska pitanja grada Vršca.

“Mogu da kažem i da sam počastvovana poverenjem koje mi je ukazao kada mi je nedavno doneo svoje pesme u rukopisu. Oduševili su me njegova emocija i stil pisanja, i preuzela sam na sebe da organizujemo predstavljanje njegove poezije, kako bismo i naše Rome i Romkinje upoznali sa njegovim radom, a možda otkrili i neke nove talente i mlade ljude koji se bave pisanjem”, kaže Alisa Šajn, koordinatorka za romska pitanja Grada Vršca.

Članica Gradskog veća za socijalnu zaštitu, Maja Ristić Lažetić, istakla je da je ovo još jedan dobar primer socijalne inkluzije Roma koji im pruža mogućnost ravnopravnog učešća u kulturnoj sferi društvenog života Grada:

„Grad Vršac je u proteklih par godina zaista mnogo učinio na poboljšanju kvaliteta i uslova života romske nacionalne manjine, i planiramo da i u budućnosti kontinuirano sprovodimo brojne mere i aktivnosti sa tim ciljem. Kroz organizovanje ovakvih i sličnih dešavanja, svakako ćemo postići i podizanje društvene svesti u cilju upoznavanja šire javnosti o mogućnostima, kapacitetima i potencijalima ove osetljive društvene grupe, a samim tim is uzbijanju predrasuda koje još uvek u društvui postoje o njima“, poručila je Ristić Lažetić.

Duša Roma je umetnička, njihova poezija je, kao i oni, vedra, neposredna, jednostavna. Najbolje se izražavaju kroz pesmu i igru, pa je i ovo druženje proteklo uz ugodnu pesničku reč, tradicionalnu romsku muziku i ovacije publike.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Vesti

Emisije

Pogledaj sve