16. Avgust 2022.

09:58 PONEDELJAK, 28. 03. 2022. - 09:58 Autor: Marija Trišić Knežević

Prognozno-izveštajna služba - aktuelni saveti proizvođačima

U usevima uljane repice na ovoj teritoriji više nema Repičine pipe, ali je uočeno prisustvo druge štetočine – Repičinog sjajnika, pa proizvođači treba da se pripreme za tretman insekticidima. Osim toga, odgovarajući tretmani preporučuju se i u jabučastim voćnim zasadima, pre najavljenih padavina.

podeli

Usevi pšenice i ječma nalaze se u različitim fazama bokorenja. Na parcelama na ovoj teritoriji, kod ječma su uočeni simptomi Mrežaste pegavosti, a kod pšenice simptomi Septorije i Pepelnice, u oba slučaja u niskom intenzitetu napada, uglavnom samo na donjim listovima. Iz Prognozno-izveštajne službe Poljoprivredne savetodavne stručne službe Vršac stoga poručuju da u ovom trenutku nije neophodan fungicidni tretman.

„Što se tiče useva uljane repice, oni se, u zavisnosti od rokova setve, nalaze u fazama od devet i više listova, do početka porasta stabla i formiranja cvasti. Prilikom vizuelnih pregleda prošle nedelje registrovali smo prisustvo Repičinog sjajnika. Ovo je veoma značajna štetočina za uljanu repicu, jer se hrani polenom, pa se izgrizanjem još neotvorenih cvetova smanjuje budući prinos“, objašnjava Monika Božanić, dipl.ing.zaštite bilja PSSS Vršac

Poljoprivredni proizvođači stoga treba da pregledaju svoje useve, i da se, ukoliko utvrde prisustvo ove štetočine, polako pripreme za insekticidni tretman koji će verovatno uskoro biti potreban, savetuju stručnjaci.

Tv Banat
„Kod ranih sorti kajsije u toku je faza cvetanja. S obzirom na to da smo trenutno u dosta sušnom periodu i da nema padavina, nema ni opasnosti od Monilije, odnosno infekcije cveta, pa nisu neophodni ni tretmani fungicidima. U jabučastim voćnim zasadima trenutno je faza pucanja pupoljaka, do pojave listića veličine 5mm, i u ovoj fazi potreban je bakarni tretman“, naglašava Božanić.

Preporuka je da se tretmani preparatima na bazi bakra izvrše pre padavina, koje su za ovaj region najavljene u toku sledeće nedelje.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Vesti

Emisije

Pogledaj sve