16. Avgust 2022.

23:27 SREDA, 23. 03. 2022. - 23:27 Autor: Marija Trišić Knežević

Svetski dan poezije kao najava jubileja 100 god od rođenja Vaska Pope

Poetsko veče Ane Sofrenović, posvećeno Vasku Popi, održano je na Svetski dan poezije. Ovim skupom Grad Vršac započeo je obeležavanje 100 godina od rođenja velikog pesnika.

podeli

21.marta, širom planete, obeležen je Svetski dan poezije. Tim povodom, u Gradskoj biblioteci Vršac, priređeno je poetsko veče Ane Sofrenović, posvećeno poeziji Vaska Pope i njegovom poslednjem opusu Mala kutija. Umetnica je recitovala Popine stihove na srpskom, kao i prepeve istih pesama na engleski i francuski jezik.

Ana je veče posvetila i esejima iz knjige Alhemija sitničarnice Čarlsa Simića, koga su za ovu knjigu inspirisali upravo Vasko Popa i američki vizuelni umetnik Jozef Kornel, pa je predstavila i odabrane eseje iz pomenute knjige, a druženje je poslužilo kao najava za značajan jubilej Grada Vršca, 100 godina od rođenja Vaska Pope.

Kako je najavljeno, biće priređeno više manifestacija u koje će biti uključene sve gradske kulturne institucije, a ovo poetsko veče prva je u nizu planiranih.

Vasko Popa rođen je 29.juna 1922.godine. 1995.godine, u Vršcu je ustanovljena nagrada sa njegovim imenom, koja se svake godine, na dan pesnikovog rođenja dodeljuje autorima najbolje knjige pesama na srpskom jeziku.

Vasko Popa bio je izuzetna ličnost u svetskoj poeziji, i smatra se jednim od najvećih poeta svetske moderne literature. Njegova zbirka pesama Nepočin polje i zvanično je proglašena najboljom u drugoj polovini XX veka.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Vesti

Emisije

Pogledaj sve