06. Decembar 2022.

10:19 PONEDELJAK, 7. 03. 2022. - 10:19 Autor: Marija Trišić Knežević

Vreme za tretman uljane repice

Uljana repica kao kultura ima dosta štetočina, a među najznačajnije spadaju mala i velika repičina pipa, koje naseljavaju useve u rano proleće, što se upravo i dešava. Uz pomoć lovnih klopki u usevima, ali i vizuelnim pregledima, savetodavci PSS Agrozavod uočili su njihovo prisustvo na ovim terenima još pre desetak dana.

podeli

Trenutno se u uljanoj repici odigrava proces polaganja jaja repičine pipe, koji uzrokuje i najveću štetu, objašnjava Vesna Jovančić iz prognozno savetodovne službe Agrozavoda, i kasnije se, kao posledica, u usevima mogu videti pokrivljene ili slomljene biljke, šupljih stabljika. Zbog toga je savet proizvođačima da na vreme primene odgovarajuće insekticide

„Ono što je nezgodno, jesu trenutne temperature, dosta je hladno, tokom noći su temperature dosta niske, još narednih par dana dnevna će biti do 10 stepeni, a potom, prema trenutnoj prognozi, biće i ispod 5 stepeni. Pa eto, napominjemo da treba i to uzeti u obzir i voditi računa da se tretman radi u toku natoplijeg dela dana, da temperature bude bar iznad 5 stepeni prilikom primene insekticida“, kaže Jovančić.

Posebno su ugrožene uljane repice  iz prvih rokova setve, koje se trenutno nalaze u fazi razvijenih rozeta, i pred porast u stablo:

„Uljane repice koje su kasnije nikle, nalaze se u fazi sedam do devet listova, i za njih, da tako kažemo, ovaj tretman nije toliko hitan. Ali za repice iz ranijih rokova setve, proizvođači bi trebalo da nađu momenat i da primene insekticide. Odnosno, ukoliko smatraju da to treba da urade, bilo bi dobro da prvo pregledaju parcele i utvrde prisustvo pipa, i da onda preduzmu taj tretman“, dodaje Jovančić.

Proizvodnja uljane repice je kompleksan posao, ali uz primenu odgovarajuće tehnologije svakako se mogu ostvariti dobri i kvalitetni prinosi. Pravovremena i pravilna zaštita osnova je za stabilan prinos i visok sadržaj ulja.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Vesti

Emisije

Pogledaj sve