06. Decembar 2022.

09:50 PONEDELJAK, 28. 02. 2022. - 09:50 Autor: Marija Trišić Knežević

Godišnjica rođenja Bore Kostića

Na današnji dan 1877.godine rođen je prvi vršački i srpski šahovski velemajstor Bora Kostić.

podeli

Na današnji dan 1877.godine rođen je prvi vršački i srpski šahovski velemajstor Bora Kostić, koji je dao nemerljiv doprinos razvoju šaha, ne samo na ovim prostorima već u svetskim razmerama. Bora Kostić bio je zaista neverovatna ličnost, globtroter koji je svet obišao igrajući šah, a tih 20-tih godina prošlog veka retko ko bi se upustio u sličnu avanturu.

Statua čika Bore Kostića sa tablom i figurama u Ruskom parku, svakodnevno podseća Vrščane i njihove goste na lik i delo ovog velikog šahiste, a mesto na kojem se nalazi nezaobilazna je lokacija prilikom šetnje kroz grad. Vršački šahovski klub, osnovan davne 1924.godine, nosi njegovo ime, kao i jedna gradska ulica, a vršački šahisti usavršavaju svoje šahovsko umeće i teže velikim uspesima upravo zahvaljujući ovakvom uzoru, ističe prvi i za sada jedini vršački velemajstor nakon Bore Kostića.

Zbog svega toga, ideja Grada je da se obnove turniri u čast Bore Kostića, kao i neki događaji, a s obzirom na to da se bliži stogodišnjica šahovskog kluba, što je jubilej kojim se ne može mnogo njih pohvaliti, u pripremi je svojevrstan spektakl širih razmera. O svemu tome biće više reči u narednom periodu, najavio je Bogosavljević.

Pogledajte video:

Goran Donevski, predsednik SO Plandište

podeli

Slične vesti

Vesti

Emisije

Pogledaj sve