05. Februar 2023.

09:57 PETAK, 11. 02. 2022. - 09:57 Autor: Marija Trišić Knežević

Uvek je pravo vreme za druženje sa knjigom

Vreme epidemije corona virusa donelo je brojne izazove u svim sferama života. Nema više toliko okupljanja, druženja, organizovane kulturne događaje posećuje manji broj ljudi. Druženje sa knjigom, u takvoj globalnoj situaciji, i pored sve tehnologije, nema alternativu.

podeli

Tv Banat
Knjiga nam zaista može biti jedan od najboljih prijatelja, ako se na vreme i na pravi način sa njom upoznamo. Biblioteke onda postaju (skoro) neograničeni izvor informacija, ali i opuštanja, razonode, kvalitetno provedenog vremena. Među 200.000 knjiga na odeljenjima vršačke Gradske biblioteke, za svakog od oko 5000 članova nađe se ponešto, ali se pojedina izdanja izdvajaju po interesovanju. Nedavno sprovedena anketa pokazala je ko najviše čita, ali i koje su najtraženije i najčitanije knjige:„Na moju veliku radost, to su „Hajduci“ Branislava Nušića, i kad samo letimićno pogledamo i druge naslove, videćemo da su školarci ipak najaktivniji, da redovno čitaju lektire i ostale knjige koje su im potrebne za školu. Tu su i publicistička dela, Vanja Bulić, Alimpić, rekla bih – popularna literatura, a dosta se traži i popularna psihologija, jer ljudi imaju potrebu da nađu odgovore na neka svoja pitanja“, navodi v.d.direktora Gradske biblioteke Vršac Vesna Zlatićanin.Kako bi pratio interesovanja čitalaca, bibliotečki fond redovno se obnavlja, pa nova izdanja stižu i na dečije i na odeljenje za odrasle korisnike, bilo da su u pitanju popularni naslovi ili usko stručna literatura:

„Prošle godine smo se baš trudili da nabavimo knjige koje se traže i autore koji se najviše čitaju, i takva izdanja najčešće dobavljamo od Lagune. Isto tako, trudili smo se da nabavimo i specifičnu literaturu, i u tom smislu imamo sporazum sa Knjižniciom Zorana Stojanović iz Sremskih Karlovaca. To je malo ozbiljnija teoretska literatura, sociologija, društvene nauke, teorija književnosti… oni nam redovno šalju, čim izdaju nove naslove, primerke šalju Gradskoj biblioteci u Vršcu“, objašnjava Zlatićanin.

To je posebno značajno za studente, kojima je neophodna stručna literatura, a ukoliko u svom fondu ne poseduje traženu publikaciju, vršačka biblioteka za svoje članove omogućuje i međubibliotečku pozajmicu građe koja se može koristiti u prostorijama biblioteke.

Osim toga, iako od početka pandemije korona virusa organizovane kulturne događaje posećuje manji broj ljudi, u Salonu gradske biblioteke redovno se održavaju zanimljivi i aktuelni programi, predavanja, promocije knjiga i projekcije filmova.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Vesti

Emisije

Pogledaj sve