06. Decembar 2022.

17:20 SREDA, 19. 01. 2022. - 17:20 Autor: Marija Trišić

Do Časnog krsta u Vršcu prvi doplivao Nikola Banković

Tradicionalno Bogojavljensko plivanje na Gradskom jezeru u Vršcu, održano je jubilarni 10-ti put. Do Časnog krsta prvi je doplivao Nikola Banković.

podeli

Tv Banat

Nikola Banković, pobednik plivanja

Tradicionalno Bogojavljensko plivanje na Gradskom jezeru u Vršcu, održano je jubilarni 10-ti put.               

Nakon Svete arhijerejske liturgije u Sabornom hramu Svetog oca Nikolaja, litija sa učesnicima ovogodišnje manifestacije je, iz porte Saborne crkve, preko Trga Svetog Teodora Vršačkog i Bulevara Miloša Obilića, stigla do Gradskog jezera, gde su ih dočekali brojni Vrščani.

Hrabrost, neizvesnost i pozitivna trema učinila je da odvažni učesnici, njih 38-oro, a među njima i dve devojke, ni ne osete hladnoću vazduha ili vode. Prvi je do krsta doplivao Nikola Banković, kome je ovo treća pobeda, ali prva u Vršcu.

„Svi mi plivamo prvenstveno zbog zdravlja nas i naših bližnjih; ja plivam od 2011. godine, i mogu slobodno da kažem da mi se od tada život promenio na bolje. Zato, dok god budem mogao, plivaću na Bogojavljenje“, poručio je Nikola.

Uz učesnike je, ovoga puta, bio i Vladika banatski Nikanor, koji je ranijih godina prisustvovao bogojavljenskom plivanju u Beloj Crkvi, na Neri, sa bratskim narodom Rumunije i njihovim episkopom. Zbog korone, to sada nije bilo moguće.

„Ali ne mari, Bog zna naše namere, ali zna i naše moći, i verujem da to neće biti zaboravljeno, već da će se obnoviti kada ovo prođe. Ništa nije dovijeka trajalo, neće ni ovo, pa se nadamo, uz Božju pomoć, da će nestati ovo brzo, i da će se i tamo obnoviti ono što je 29 godina bilo aktuelno“, istakao je vladika.

„Radujemo se što smo danas sa vama na desetogodišnjicu, jubilarni događaj plivanja za Časni Krst, i pozdravljamo vas pozdravom: Bog se javi!“

Ni ovoga puta nije izostala podrška lokalne samouprave i gradonačelnice Vršca, Dragane Mitrović.

„Želim da čestitam svim učesnicima današnjeg plivanja na hrabrom podvigu koji su ostvarili, i zato ste svi danas ovde pobednici, a vaš grad je ponosan na vas. Čestitam i svima koji su besprekorno organizovali manifestaciju kao i prethodnih godina; Eparhija Banatska će i u budućnosti imati od naše lokalne samouprave veliku pomoći podršku u oganizaciji ove ali i sličnih manifestacija, u interesu svih građana Vršca. Još jednom, u ime Grada Vršca, želim da čestitam svima, uz hrišćanski podrav: Bog se javi!“, naglasila je gradonačelnica.

Za sve učesnike obezbeđene su medalje, zahvalnice i ikone, a plivači nisu žurili da se po izlasku iz ledenog jezera obuku i ugreju, već su, po tradiciji, završetak nadmetanja obeležili – pesmom!   

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Vesti

Emisije

Pogledaj sve