30. Septembar 2022.

15:15 UTORAK, 27. 10. 2020. - 15:15 Autor: Ana Marić

MURALI KAZUJU O ISTORIJI

Bela Crkva ,pored jezera,poznata je i po prelepim kućama izgradjenim u Austrougraskom stilu koje je i dan danas čine jedinstvenom.

podeli

Tv Banat
U kući staroj preko 150.godina ,koju su podigle Podunavske švabe i koja je bila jedna od prvih u tom delu Bele Crkve ,porodica Bojat,danas Stanković, održala nekadašnji stil gradnje i autentične delove celokupnog domaćinstva.

Kuću je ,prema podacima podigao Nemac koji je ujedno i osnivač Princ Eugen divizije u Beloj Crkvi streljan od strane Rusa,njegov sin se odrekao državljanstva i odselio iz Bele Crkve tako da je kuća ostala bez vlasnika.Porodica Bojat dobija kuću 46.godine od tadašnje vlasti u znak zahvalnosti za učešće njenih muških članova  u I Svetskom ratu ,nosioca Albanske spomenice.

Porodica,koja je najpre brojala šestoro članova, širila se i njeni članovi su odlazili da bi oni koji su ostali u domaćinstvu, zahvaljujući dobrom poznavanju umetnosti i njene vrednosti ,očuvali autentičnost same kuće i njenih delova.

Tv Banat
Ajnfor na samom ulazu krase murali od kojih svaki ima svoje značenje.Sa leve strane oslikana je Djerdapska klisura sa Golubačkom tvrdjavom ,precizno oslikana sa najsitnijim detaljima.Sa desne strane oslikana je kuća Katarine Hoff o kojoj ne postoje podaci ,samo pretpostavka da je bila izgradjene pokraj reke Nere ,u blizini granice sa Rumunijom.Sam plafon oslikan je posebnom tehnikom.
Tv Banat
Istorija nije samo u udžbenicima i biblioteci već je deo našeg svakodnevnog življenja,ostaje nam samo da je sačuvamo i poštujemo.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Vesti

Emisije

Pogledaj sve