06. Mart 2021.

14:22 PETAK, 3. 07. 2020. - 14:22 Autor: Ana Marić

MAPA ISTORIJE NA VRŠAČKOM GROBLJU

Na ulazu u Gradsko groblje postavljena je tabla sa mapom grobova gde su sahranjene znamenite ličnosti Vršca.Mnogi grobovi su dodatno obeleženi kako bi se istorija grada sačuvala od zaborava.Ovo je ,kako kažu nadležni ,samo prvi korak u oživljavanju istorije i negovanju tradicije i kulture na kojoj počivaju velika imena.

podeli

Tv Banat
Do sada je postavljeno dvadeset i pet tabli koje beleže kratku istoriju plodnog života koji su za sobom ostavili znameniti vrščani.Svi spomeni su pod zaštitom, što predstavlja  zaveštanje za budućnost.Inicijativa je krenula iz želje da se sačuva istorija od zaborava,što je pretilo da se desi i to sa najvećim imenima.
Tv Banat
Priča o velikanima živeće samo ako se prenosi na najmladje te je tako osnovna ideja da se „Mali čas“ istorije za vršačke djake organizuje upravo na Gradskom grublju.I ne samo za njih i za sve one koji posete Vršac a znaju ga po čuvenim imenima koji su odavde potekli.
Tv Banat
Medju najpoznatijim vrščanima je svakako Jovan Sterija Popović za koga kažu da je satiru koju je pisao na kraju i dožive.Naime,Sterija je sahranjen u istor grobnici sa prvim suprugom svoje žene.

Obeleženi su i grobovi djenerala Stankovića, za koga kažu da je predvodio vojsku kada je Vršac oslobodjen od fašista  i grob hadži Jovana Azaima, ktitora koji je gradu darovao krst u centru Vršca koji i danas krasi glavni trg.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Vesti

Emisije

Pogledaj sve