23. Januar 2021.

15:12 PONEDELJAK, 16. 03. 2020. - 15:12 Autor: Marija Trišić

POJAČANE MERE PREDOSTROŽNOSTI I PRI DOBROVOLJNOM DAVANJU KRVI

Prikupljanje krvi odvija se prema planiranom rasporedu jer su krv i komponente krvi stalno potrebni za transfuzijsko lečenje. Prva martovska akcija dobrovoljnog davaja krvi održana je danas i u Vršcu.

podeli

U skladu sa uvedenim vanrednim stanjem u zemlji, i Zavod za tranfuziju krvi Vojvodine primenjuje posebne mere predostrožnosti prilikom akcija dobrovoljnog davanja krvi koje se organizuju širom pokrajine. I lekari i tehničari sve vreme nose maske i rukavice, a pripremili su i uputstva za dobrovoljne davaoce.

I pored ove situacije, odziv davalaca danas bio je veoma dobar:

“Danas je jako dobar odziv davalaca, prošlo je dve trećine od najavljenog broja, što znači da je odziv veoma dobar. Prema poslednjim informacijama kojima raspolažemo trenutno ne postoji deficit, ali će svakako biti povećane potrebe, kao i obično u ovim situacijama, tako da, kao i svaki put do sada, apelujemo na ljude da dođu da daju krv, da bismo napravili rezerve i da ne bi došlo do manjka”, poručio je dr Miroslav Petković iz Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine.

Današnjim odzivom zadovoljni su i u Crvenom krstu Vršac.

“Odazvalo se 48 lica, a njih 38 je dalo krv. Jako se zahvaljujemo, jer zaista nismo očekivali takav odziv građanstva. Apelujemo da se na narednu akciju, koja će se održati već 26.marta, nikako ne odazivaju ljudi sa prehladom, ili oni koji su putovali van Srbije, već samo osobe koje se osećaju dobro, jer i Zavod ima mnogo strožije mere zbog čitave situacije”, istakla je sekretarka Crvenog krsta Vršac Suzana Cvetanović.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

COVID - 19

Emisije

Pogledaj sve