30. Septembar 2022.

14:54 PETAK, 28. 02. 2020. - 14:54 Autor: Marija Trišić

KOV OBELEŽIO NACIONALNI DAN KNJIGE 2020.

Nacionalni dan knjige obeležava se od 2013. godine, a 28. februar izabran je jer je na taj dan 1832.godine, Dimitrije Davidović, političar, diplomata, ustavopisac i knežev sekretar uputio pismo knezu Milošu o uređenju Biblioteke, najstarije ustanove kulture u Srbiji. Ovaj datum, značajan za pisanu reč i kulturu čitanja, obeležila je jednom lepom akcijom i Književna opština Vršac.

podeli

Tv Banat
Na inicijativu Narodne biblioteke Srbije, 28.februar – dan kada je osnovana 1832.godine, obeležava se u našoj zemlji kao Nacionalni dan knjige. Kao i sve druge datume važne za pisanu reč, ovaj datum obeležila je i Književna opština Vršac, deleći svojim sugrađanima, slučajnim prolaznicima kroz Ruski park, svoja izdanja.

„Mi smo mislili da danas naši sugrađani treba da se druže sa knjigom, i biće lepo da ovo tmurno popodne provedu uz naše lepe knjige. Vi znate, KOV 48 godina kuje dobre knjige, a dobre knjige kuju dobre ljude, moralne, istinoljubive, tolerantne. I mi to želimo, naš KOV želi da kuje dobre ljude“, poručila je predsednica Književne opštine Vršac, Ana Krdu.

Tv Banat

Prema nekim istraživanjima, stanovnici Srbije prosečno čitaju 6 minuta dnevno, svaki 11. stanovnik mesečno pročita jednu knjigu, a polovina muškaraca i trećina žena ne pročita ni jednu knjigu za godinu dana. Ovakve akcije Književna opština Vršac sprovodi u želji da doprinese razvijanju kulture čitanja u Srbiji, sa namerom da, u vremenu elektronskih naprava poput telefona i tableta, ljude vrati knjizi. Odavno je poznato da čitanje knjiga oplemenjuje duh, unapređuje opšta znanja i čuva mentalno zdravlje, a osobe koje aktivno i redovno čitaju još od malih nogu, zrelije su i kreativnije od svojih vršnjaka.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Vesti

Emisije

Pogledaj sve