12. Avgust 2020.

15:00 UTORAK, 10. 12. 2019. - 15:00 Autor: Marija Trišić

”SRBIJA JEDNAKA ZA SVE” – OBELEŽEN MEĐUNARODNI DAN LJUDSKIH PRAVA

Međunarodni dan ljudskih prava, 10. decembar, ove godine je u Srbiji obeležen u saradnji sa nacionalnim savetima nacionalnih manjina. Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović izjavila je da je ostvaren značajan uspeh po pitanju saradnje sa nacionalnim manjinama na promociji multietičnosti i ostvarivanju prava, između ostalog i zbog velikog broja usvojenih zakona i strategija.

podeli

Međunarodni dan ljudskih prava ove godine se obeležava pod sloganom “U pravu si”, a centralni skup tim povodom je održan u Novom Sadu, pod nazivom “Srbija jednaka za sve”. Na trgu slobode priređeni su izložba plakata “Tolerancija 2”, revija srpske i narodnih nošnji nacionalnih manjina, i nastupi inkluzivnog hora ISON i vokalno-instrumentalnog sastava “Retro Acoustic”.

“Do sada smo Međunarodni dan ljudskih prava uglavnom obeležavali u Beogradu, a ove godine smo sa opravdanim razlogom želeli da to bude ovde u Novom Sadu. Odavde šaljemo poruku koliko je važno da se u našoj zemlji nastavi sa radom na unapređenju ljudskih prava, koliko je važno da se međusobno razumemo, poštujemo, da podržavamo jedni druge. Uostalom, program današnje manifestacije na najbolji način oslikava tu našu nameru”, istakla je direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović.

Naime, program je ove godine organizovan u saradnji sa nacionalnim savetima nacionalnih manjina, a kako u našoj zemlji postoje 22 saveta nacionalnih manjina i Savez Jevrejskih opština, važno je da svi građani Srbiju zaista osećaju kao svoju domovinu.

“Pored zakona, najvažniju ulogu trebalo bi da ima upravo kultura zajednićkog življenja, da svako još više ima osećaj za to, i mislim da onda slobodno možemo govoriti da je ono što Srbija pokazuje nacionalnim manjinama, ne samo na Balkanu nego i u Evropi, takav vid zaštite ljudskih prava, koji svakome može da bude primer”, pporulio je predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine Jene Hajnal.

Ono što zabrinjava, jesu poražavajući rezultati Istraživanja koje je sproveo Beogradski cenar za ljudska prava saradnji sa Timom Ujedininjenih nacija za ljudska prava u Srbiji. Prema ovom istraživanju, 63% građana smatra da se ljudska prava u SRB ne poštuju, a čak petina ispitanih smatra da je bilo žrtva kršenja ljudskih prava. Istraživanje je rađeno i u gradskim i ruralnim sredinama širom Srbije, i u njemu je učestvovalo oko 1.000 punoletnih građana.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Vesti

Emisije

Pogledaj sve