23. Januar 2021.

11:57 NEDELJA, 24. 11. 2019. - 11:57 Autor: Marija Trišić

„SVETIONIK ZNANJA“ U VRŠCU

Ovogodišnja edukativna manifestacija Svetionik znanja, koju sprovodi Asocijacija za afirmaciju kulture (ASK), uz finansijsku podršku Ambasade Sjedinjenih američkih država, počela je trodnevnim skupom u Hotelu Srbija u Vršcu. Srednjoškolci iz 15 gradova Srbije tako su uz stručnu pomoć mentora, u timovima, otpočeli rad na osmišljavanju i pripremi projekata na temu ekologije, sporta, turizma, kulture ili društvene odgovornosti.

podeli

„Naš zadatak je turizam. Trudićemo se da za izvršimo što bolje, da dovedemo što više mladih u naš grad, i naravno, da pobedimo!“

Ovako tim srednjoškolaca iz Vršca ukratko predstavlja svoju ideju kojom se takmiče na ovogodišnjem Svetioniku znanja. Mirjana, Dejan, Jelena i Luka dolaze iz različitih škola, ali kažu da zajedno čine tim za pobedu.

„Očekujemo, naravno, da pobedimo, ali pre svega družićemo se, da upoznamo što više ljudi, a i da se mi međusobno dodatno zbližimo“, kaže Mirjana Prvanov, učenica Hemijsko-medicinske škole Vršac.

“Mnogo mi se sviđa tim, i mislim i da sam birao da ne bih bolje sastavio. Dobro se uklapamo, za sada rad ide po planu, i videćemo kako će da prođe”, kaže Dejan Landup iz Školskog centra “Nikola Tesla”.

Tv Banat

Da se dobro slažu potvrđuje i njegova školska drugarica Jelena JAnkov, a Luka Brković iz Gimnazije “Borislav Petrov Braca” dodaje da je, pored mogućnosti da učestvuju i pobede, mnogo važnije to što mogu da na bolje promene sredinu u kojoj žive. “MIslim da je to najbitnije”, zaključuje Luka.

„Svetionik znanja“ se održava treću godinu zaredom, u cilju edukacije i obuke srednjoškolaca, da uz stručnu pomoć mentora, dođu do realizacije ideje kojom bi unapredili zajednice u kojima žive. Brazilac Tiago Feheira, jedan od mentora kragujevačkog tima, prošle godine bio je u žiriju, i oduševljen je idejama mladih:

“Oni mene motivišu i dokažuju da ima nade za budućnost Srbije, jer su vredni, angažovani, razmišljaju kritički, znaju koji su probleme njihovih gradoa i mesta i kako da ih rešavaju, tako da ćemo zajedno, kao ekipa, napraviti nešto jako lepo”, ističe Tiago.

Nakon ovog početnog skupa, svi timovi proći će tromesečni trening program uz nedeljne sastanke i webinare sa stručnim predavačima, koji će ih voditi kroz čitav proces.

“Takođe, sa strane našeg tima, oni će imati tri provere napretka, čijme želimo da testiramo dokle su stigli i pravilno ih usmerimo dalje. Sve ideje i ceo proces kulminiraju na Zlatiboru, od 1. do 3. Februara, gde će timovi pred stručnim žirijem predstaviti svoje ideje, i rangirati se u skladu sa ocenama članova žirija”, objašnjava Aleksandar Janković, programski dir. Asocijacije za afirmaciju kulture, koja realizuje čitav projekat.

Ukoliko se vršački tim nađe u prvih šest, u Vršcu će se organizovati javna prezentacija predloženog rešenja, u cilju obezbeđivanja dodatne podrške za njegovu realizaciju. U prethodne dve godine već su zaživele sjajne ideje njihovih vršnjaka, kao npr “Kulturni hab” u Šapcu, Omladinski portal u Majdanpeku, ili Pešačka tura u Pirotu.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

COVID - 19

Emisije

Pogledaj sve