17. Januar 2021.

15:24 PONEDELJAK, 28. 10. 2019. - 15:24 Autor: Marija Trišić

MALI ČAS ISTORIJE O TITOVOM BORAVKU U VRŠCU

Povodom 75. godišnjice boravka Maršala Tita u Vršcu, sredinom oktobra 1944., SUBNOR grada Vršca priredio je Mali čas iz istorije. Svečanost je priređena u gradskom parku, nakon čega su na zgradu iz koje je komandovano operacijama za oslobođenje Beograda, položeni venci.

podeli

Tv Banat
Krajem oktobra 1944., Vrhovni štab Narodno oslobodilačke vojske i Partizanskih odreda Jugoslavije bili su smešteni u Vršcu, a nakon Moskve i dogovora sa Staljinom, u periodu od 16.do 25.oktobra, u zgradi u Ulici Đurđa Smederevca, koja danas pripada vršačkoj bolnici, boravio je i vrhovni komandant, Maršal Josip Broz Tito.
Tv Banat
Nedaleko od ove kuće, u gradskom parku, gradska organizacija SUBNOR-a priredila je Mali čas istorije, kako bi podsetila koliko je ovaj period pre 75 godina bio značajan za časnu i slobodarsku istoriju Vršca.

„Tu je bilo još značajnih ličnosti Drugog svetskog rata, pre svih Maršal Tolbuhin, kao komandant ukrajinskog III fronta, koji je zajedno sa partizanima i Narodno-oslobodilačkom vojskom učestvovao u oslobađanju Jugoslavije, a ovde je zaključen i sporazum o operacijama za oslobođenje Beograda, što je izuzetno značajno za naš grad“, objašnjava predsednik SUBNOR Vršac, Dragoljub Đorđević.

Tv Banat
Ovom prilikom prezentovani su i delovi intenzivne prepiske vrhovnog štaba sa partizanskim odredima, zabeleženi u knjizi Dr. Petra Kačavende TITO U VRŠCU, čiji su urednici bili Vrščani, i čije korice krasi portret Maršala, koji je uradio Paja Jovanović.

„Ovom knjigom obuhvaćen je niz depeša iz tog vremena, kojima se može videti kako su se odvijale operacije, kakvi su bili međunarodni odnosi i položaj u stvaranju novog društvenog uređenja u Jugoslaviji“, dodaje Đorđević.

Tv Banat

Nakon programa u parku, na zgradu iz koje je komandovano oslobodilačkim operacijama, položen je venac, u znak sećanja i u čast borcima i oslobodiocima u II sv.ratu.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

COVID - 19

Emisije

Pogledaj sve