17. Januar 2021.

15:53 SREDA, 23. 10. 2019. - 15:53 Autor: Marija Trišić

RENOVIRANA KAPELA U MESIĆU

Renovirana kapela u Mesiću danas je osveštana i predata na upotrebu meštanima. Grad Vršac je za radove izdvojio oko 600 hiljada dinara, nastavljajući težnju da se u svim naseljenim mestima obnove ili izgrade i opreme neophodni objekti i sadržaji.

podeli

Tv Banat
U porti Hrama SVetih Cara Konstantina i Carice Jelene u Mesiću postojala je kapela, ali je bilo neophodno dosta posla da se objekat sredi. Sada je na njemu urađena fasada, oluci, spušten plafon, kapela je dobila grejanje, klima uređaj i mokri čvor… Objekat su u prisustvu meštana i gostiju osveštali sveštenici iz Mesića i Kuštilja, Kornel Žujka i Aurel Strajin.

“Grad Vršac je u renoviranje ovog objekta uložio oko 600 hiljada dinara. Radovi su izvedeni u nekoliko faza, zajedno sa Rumunskom pravoslavnom crkvom. Želim da im se zahvalim na saradnji, jer su pokazali izuzetno razumevanje i zainteresovanost za zajedničko rešavanje problema meštana”, rekao je Slaviša Maksimović, član gradskog veća zadužen za oblast ruralnog razvoja

Tv Banat
Svetih Cara Konstantina i Carice Jelene u Mesiću postojala je kapela, ali je bilo neophodno dosta posla da se objekat sredi. Sada je na njemu urađena fasada, oluci, spušten plafon, kapela je dobila grejanje, klima uređaj i mokri čvor… Objekat su u prisustvu meštana i gostiju osveštali sveštenici iz Mesića i Kuštilja, Kornel Žujka i Aurel Strajin.

“Grad Vršac je u renoviranje ovog objekta uložio oko 600 hiljada dinara. Radovi su izvedeni u nekoliko faza, zajedno sa Rumunskom pravoslavnom crkvom. Želim da im se zahvalim na saradnji, jer su pokazali izuzetno razumevanje i zainteresovanost za zajedničko rešavanje problema meštana”, rekao je Slaviša Maksimović, član gradskog veća zadužen za oblast ruralnog.

“Mislim da je projekat dobro osmišljen i realizovan, ali bez finansijske pomoći iz budžeta Grada Vršca ne bismo sami uspeli. Za selo kao što je Mesić, ovo je od izuzetne važnosti”, istakao je protojerej Kornel Žujka.

“Mi smo u finansiranju učestvovali sa 20%. Sada želimo da sredimo fasadu i na crkvi, da uradimo projekat da se i ona okreči. Mislim da ćemo, pošto već imamo dobru saradnju, uz pomoć grada i to uskoro da ostvarimo. Ove godine verovatno ne, ali sledeće sigurno”, navodi presednik Crkvene opštine Mesić, Jonel Bou.

Kapele sada nedostaju još samo u par u naseljenih mesta.

“U naseljenom mestu Vojvodinci, upravo radimo na izradi projektno-tehničke dokumentacije čime će biti rešen problem nepostojanja kapele u tom selu, a u planu nam je da sledeće godine izgradimo kapele u Ritiševu i Potpornju. Tako će nam ostati samo Malo Središte i Vatin kao sela bez kapele”, objašnjava Maksimović.

Veruje se da će i ti problemi uskoro biti rešeni, a sva ova nastojanja, pozdravio je i Nacionalni savet rumunske nacionalne manjine.

“Da bi ljudi ostali na selima, ne pričam sada samo o rumunskoj nacionalnoj manjini, već o svim građanima Srbije, moraju da imaju osnovne elementarne uslove, da bi mogli dalje da unapređuju svoje živote. To je jedan od glavnih postulata ostanka na selu, a mi Rumuni uglavnom živimo u ruralnim sredinama. Zato je dobro što imamo partnera koji razume naše potrebe i probleme, a to je Grad Vršac, i zato im čestitam i zahvaljujem na tome”, poručio je predsednik Nacionalnog saveta Daniel Magdu.

S tim u vezi najavljena je i dalja podrška Nacionalnog saveta, posebno u očuvanju i unapređenju kulture, obrazovanja, informisanja i upotrebe jezika rumunske nacionalne manjine.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

COVID - 19

Emisije

Pogledaj sve