31. Maj 2020.

15:31 PONEDELJAK, 14. 10. 2019. - 15:31 Izvor: Tv Banat

DVE GODINE USPEŠNOG RADA FONDACIJE PROTOPOP TRAJAN OPREA

Fondacija Protopop Trajan Oprea, koja neguje kulturu i tradiciju rumunske nacionalne zajednice u Srbiji, proslavila je dve godine postojanja i uspešnog rada. Svečanost je priređena u Centru Millennium u Vršcu.

podeli

U čast malog jubileja Fondacije Protopop Trajan Oprea, članice Udruženja žena iz Vojvodinaca,Ovče, Alibunara, Nikolinaca, Barica i Banatskog Novog Sela, priredile su izložbu narodnih nošnji, rukotvorina i đakonija, i tako predstavile deo narodne tradicije Rumuna sa ovih prostora.

Za to vreme, predstavnici Fondacije, goste su dočekivali uz fanfaru KUD-a Mihai Eminesku iz Kuštilja, i polako se pripremali za proslavu 13.oktobra.

U programu su učestvovala sva aktivna KUD, Domovi kulture i organizacije civilnog društva – njih više od 25, a za scenografiju se pobrinulo Udruženje žena iz Mesića. Proslavu su svojim prisustvom, između ostalih, uveličali i predstavnici Vlade Rumunije – Departmana za Rumune van granica, Udruženja Mihai Eminesku iz Beča iz Austrije, Generalnog konzulata Rumunije u Vršcu i Grada Vršca.

Generalni konzul Rumunije George Dinu poručio je da je postojanje ovakve Fondacije od izuzetne važnosti, jer je za samo dve godine organizovala rekordan broj različitih manifestacija – čak sedamnaest, i da je posebno ponosan na veliki broj mladih članova spremnih da aktivno učestvuju u pripremi i realizaciji svih događaja.

Ovom prilikom dodeljeno je i više od 60 plaketa i 120 diploma za zasluge svima onima koji su dali doprinos očuvanju duhovnosti i nacionalnog identiteta rumunske nacionalne manjine u Srbiji.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Vesti

Emisije

Pogledaj sve