31. Maj 2020.

13:32 PONEDELJAK, 14. 10. 2019. - 13:32 Autor: Marija Trišić

MEET & CODE: BUDI NA TI SA VI

Istraživačko-edukativni centar i Visoka škola strukovnih studija za vaspitače "Mihailo Palov" drugu godinu za redom obeležili su Evropsku nedelju programiranja "Meet&Code", ovoga puta programom pod nazivom "Budi na ti sa VI”, odnosno veštačkom inteligencijom. Zainteresovani su imali priliku da saznaju više o veštačkoj inteligenciji i njenom značaju, posebno u oblasti obrazovanja, uz prezentaciju i praktičnu primenu rada edukativnih robota.

podeli

Sa veštačkom inteligencijom i njenim mogućnostima, uz prezentaciju praktične primene rada edukativnih robota, upoznali su se i studenti Visoke škole strukovnih studija za vaspitače. Tema im je, kažu, veoma interesantna, jer, slažu se da je veštačka inteligencija vrlo bliska budućnost, i kao takva neizbežna i u procesu obrazovanja, ali nisu svi stava da će imati striktno pozitivne efekte.

Veštačka inteligencija mogla bi da se koristi, recimo, prilikom ocenjivanja, zatim kao podrška nastavnicima i učenicima, kao personalizovana pomoć ili u prilagođavanju nastavnih procesa osobama sa invaliditetom, ili za nadzor nad obrazovnim radom. Tako bi zaista mogla da dodatno motiviše na učenje, ali postoje i određene opasnosti koje nosi njen nastanak i razvoj.

Sa jedne strane smatra se da će „inteligente mašine“ biti u stanju u potpunosti da oponašaju čoveka, ali postoje i potpuno realna stanovišta da je čovek nezamenljiv kada su u pitanju empatija i komunikacija, kritičko razmišljanje, kreativnost, strategija … Uz to, iako podseća na scenarije naučno fantastičnih filmova, zaista postoji mogućnost da se veštačka inteligencija „otrgne kontroli“, i počne sama da određuje pravac svog daljeg razvoja.

Informatičko obrazovanje odavno je sa nivoa srednjih „spušteno“ na nivo osnovnih škole, a u izjavama nadležnih sve češće se pominje potreba upoznavanja dece sa ovim temama već u predškolskom uzrastu, odnosno da će vaspitači biti ti koji će decu prvi upoznavati sa osnovnim informatičkim pojmovima.

Zbog toga se velika pažnja ovoj temi poklanja i na Visokoj školi strukovnih studija za vaspitače u Vršcu, posebno u okviru predmeta Primena informaciono - komunikacionih tehnologija u vaspitno-obrazovnom radu.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Vesti

Emisije

Pogledaj sve