28. Maj 2020.

13:25 ČETVRTAK, 10. 10. 2019. - 13:25 Autor: Marija Trišić

OBELEŽEN SVETSKI DAN MENTALNOG ZDRAVLJA

Danas se obeležava Svetski dan mentalnog zdravlja, a u Vršcu je mentalnom zdravlju posvećena čitava nedelja. Koliko bavljenje kreativnim i drugim delatnostima može pomoći u otklanjanju i olakšavanju mentalnih smetnji, na primeru svojih korisnika pokazuju Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti “Dr Slavoljub Bakalović”, Centar za mentalno zdravlje i Udruženje Duševna oaza.

podeli

Korisnici Odeljenja radne terapije SBPB “Dr Slavoljub Bakalović”, Centra za mentalno zdravlje i Udruženja za unapređenje mentalnog zdravlja „Duševna oaza“, predstavili su kroz likovnu radionicu i prodajnu izložbu na otvorenom, na koji način oni prevazilaze svoje probleme. To potvrđuje koliko je pored medikamentne, važna i ova radna terapija.

A mogu da daju zaista puno, i to se vidi kroz njihove radove, kao i koliko to njima lično znači. Mnogi od njih na ovaj način ponovo pronalaze sebe.

S druge strane, ovo je prilika da se javnost bliže upozna sa njihovim sposobnostima i talentima, čime se postiže još jedan važan aspekat radne terapije - resocijalizacija korisnika i rušenje predrasuda o mentalnim bolestima.

Tv Banat

Zahvaljujući brojnim koracima preduzetim u prethodnim godinama, danas ljudi u Vršcu znatno drugačije gledaju na mentalne poremećaje, spremniji su da ih prihvate i kod sebe i kod drugih, i da se, kada je potrebno, za pomoć obrate stručnim licima.

Ove godine obeležavanje Svetskog dana mentalnog zdravlja posvećeno je prevenciji samoubistava, koja su vrlo često povezana upravo sa mentalnim poremećajima, prvenstveno depresijom. Zbog toga unapređenje mentalnog zdravlja treba da i dalje bude jedan od prioriteta, jer od njega zavisi i opšte zdravstveno stanje pojedinca i nacije.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Vesti

Emisije

Pogledaj sve