27. Februar 2020.

15:37 UTORAK, 8. 10. 2019. - 15:37 Autor: Marija Trišić

OKRUGLI STO „ROD I VATRENO ORUŽJE“

U Gradskoj kući u Vršcu, u saradnji sa Centrom za istraživanje javnih politika, održan je Okrugli sto u okviru projekta „Rod i vatreno oružje – Zašto je Nacionalni akcioni plan za primenu Rezolucije 1325 važan?“. Glavna tema okruglog stola bila je bezbednost žena i rasprostranjenost malokalibarskog oružja.

podeli

Svake godine u Srbiji od 30 do 50% žena u rodno zasnovanom nasilju, strada upravo od vatrenog oružja. Projekat „Rod i vatreno oružje“ bavi se promocijom Nacionalnog akcionog plana za Rezoluciju 1325, i ima za cilj da unapredi rodni i transparentni pristup u odgovoru na bezbednosne izazove koje proizilaze iz upotrebe vatrenog oružja. Jedna od tema koja se pokreće ovakvim okruglim stolovima je potreba lokalizacije akcija za legalizaciju oružja.

„Ona je sada na nacionalnom planu, ali mi smo kroz različita istraživanja I posetu različitim mestima u Srbiji, došli do zaključka da na lokalnom nivou postoji veliki broj ideja kako da se to lokalizuje, i kako da se ljudi zapravo zainteresuju da akcije legalizacije oružja vide pre svega kao deo jačanja bezbednosti u njihovim sredinama“, objašnjava izvršna direktorka Centra za istraživanje javnih politika, Tanja Jakobi.

Vršac je za učešće u projektu izabran jer je jedna od retkih lokalnih samouprava kojima rukovodi žena, i koja ostvaruje duh i ideju nacionalnog plana „Žene, mir bezbednost“, koji se odnosi na potrebu učešća većeg broja žena u institucijama:

„Mislim da je država jako mnogo uradila u poslednjih nekoliko godina po važnom pitanju rodne ravnopravnosti, i da je iz tog razloga podela na poslove po polu gotovo prevaziđena. Smatram da je Vršac primer kako može da se odgovorno i uspešno obavljaju poslovi, bez podele na muške i ženske“, ističe gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović

„Kada smo birali mesta gde ćemo ići, jedan od kriterijuma je bio zastupljenost žena u organima uprave i to je razlog zašto smo ovde, i nadamo se da ćemo imati veoma plodnu diskusiju, iz prostog razloga što smatramo da je za uspeh Nacionalnog akcionog plana u vezi sa ovom rezolucijom izuzetno bitno da se te politike lokalizuju“, dodaje Tanja Jakobi.

Učešće u radu okruglog stola uzele su predstavnice gradske skupštine i gradske uprave, policije, suda i tužilaštva, zdravstvenih, obrazovnih i kulturnih ustanova, kao i nevladinog sektora, posebno one zainteresovane za teme roda i bezbednosti. Projekat se, osim u Vršcu, sprovodi i u Kikindi, Nišu, Kragujevcu i Smederevu.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Vesti