23. Februar 2020.

13:30 PETAK, 4. 10. 2019. - 13:30 Autor: Ana Marić

REZULTATI PROJEKTA ODVAJANJA ČVRSTOG OTPADA

U Gradskoj kući juče su predstavljeni preliminarni rezultati projekta koji su sproveli studenti holandskog univerziteta „Vageningen“ u saradnji sa stručnjacima Komunalnog preduzeća „2.Oktobar“ i Gradskog veća ,resora za Zaštitu životne sredine.

podeli

Nakon dvonedeljnog istraživanja studenata ,anketiranjem gradjanja na terenu,u seoskim domaćinstvima ali i u samom gradu,došlo se do zaključka da su gradjani Vršca i okoline voljni da problem čvrstog otpada reše na najbolji mogući način ali se predhodno moraju stvoriti preduslovi.

Tv Banat - Jana Verboom,predavač Wageningen univerziteta u Holandiji „Potrebna su finansijska sredstva kako bi se rešili infrastrukturni problemi.Obezbediti kontejnere za odvajanje otpada,kamione za odnošenje,i inovativna tehnološka rešenja za reciklažu otpada.To nije lako rešiv problem ni u jednoj zemlji pa ni u Srbiji.“

Studenti su više no zadovoljni iskustvom rada u Vršcu sa gradjanima koji su pokazali volju da učestvuju u rešavanju problema. 

Tv Banat - Rock Fon Sekrenburg,student iz Holandije„Naša grupa radila je u selu Uljma, ankete sa meštanima i sakupljanje otpada i prijatno sam iznenadjen nivoom svesti koji imaju o zaštiti okoline i voljom da problem reše“

U samom gradu postavljeni su raznobojni kontejneri za odlaganje otpada kao pokazni primer reciklaže u gradskom jezgru.

Studenti su tokom istraživanja saradjivali i sa predstavnicima gradskog resora koji su akcenat stavili na ključne probleme.

Konačni rezultati biće obradjeni na Univerzitetu u Holandiji i zaključci sa predlozima dostavljeni stručnjacima u Vršcu.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Vesti