25. Maj 2020.

15:25 ČETVRTAK, 19. 09. 2019. - 15:25 Autor: Ana Marić

PRVO ZRNO GROZDA

Tokom dana Berbe grožđa ,kada se Vršac okiti prvim plodovima, ono što gosti grada ali i sami meštani očekuju jeste prvo zrno iz domaćih vinograda.

podeli

Grožđa,nakon dugog i toplog leta ,ima od avgusta meseca u prodaji a bira se po ukusu i vremenu sazrevanja kod dobrih poznavalaca.

Najpre se prodavalo u super marketima ,gde je i danas cena grožđa najniža i kreće se oko 9o dinara .Kupuje se kažu trgovci najčepće na kilogram mada ima i onih koji za kućne potrebe uzimaju i čitave gajbice.

U marketima grožđe stiže sa svih strana, iz Grčke i Makedonije najčešće,te se teško nadje domaće koje se najviše i traži.

Na pijaci,pored preprodavaca koji voće uglavnom donose iz Smedereva i okoline ima i domaćih proizvodjača od Gudurice do Banatskog Karlovca.Na tezgama se najčešće prodaje po ceni od 100 do 120 dinara mada se za dobar grozd hamburga tražilo i po 150 do 200 dinara.

Na ulicama Vršca tokom Grožđebala u gajbama se grožđe prodaje po ceni od 120 dinara,bez obzira na sortu,a dolazi kažu isključivo iz domaćih vinograda.

Za dane praznovanja proizvodjači vole da se pohvale i svojim proizvodima od grožđa pa tako stariji meštani vole da probaju i slatku šaslu,kažu sok njihove mladosti.

Prave domaćice,kažu banaćani,sprave i slatko od grožđa,poslastica davno zaboravljena a nekada neizostavna na stolu uz kafu.

Grožđe se na veliko od tz.malih vinogradara kupuje i za proizvodnju domaćeg vina sa kojim se ,bar u dane Grožđebala,hvalimo pred gostima.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Kultura

Emisije

Pogledaj sve