12. Avgust 2020.

14:53 SREDA, 11. 09. 2019. - 14:53 Autor: Marija Trišić

MALI ČAS ISTORIJE U IZBIŠTU

SUBNOR grada Vršca, Mesna zajednica Izbište i OŠ Žarko Zrenjanin, zajedno sa antifašistima grada Zrenjanina, priredili su danas Mali čas iz istorije u spomen na 52-oje meštana stradalih u borbi protiv fašizma.

podeli

Polaganjem venaca na spomen obeležje u centru sela, meštani, predstavnici Grada, SUBNORa i gosti iz Zrenjanina, odali su poštu onima koji su u NOB-u za slobodu dali ono najvrednije - svoje živote. Iako malo mesto, Izbište je u toj borbi dalo 52 žrtve, i čak tri heroja - Anđu Ranković, Isu Jovanovića i Žarka Zrenjanina, čije ime nosi seoska škola. Kako je rođen na današnji dan, 11.sepptembra 1902.godine, đaci i njihovi profesori pripremili su prigodan recital, podsetivši na njegove i podvige njegovih saboraca.

Kako je istaknuto ovom prilikom, Srbija se poslednjih godina suočava sa revizionizmom istorije kojim se nipodaštavaju naše žrtve, a to je nešto što ne smemo dozvoliti.

Povodom jubileja slobode, u sali Zadružnog doma prikazan je i film o prosvetitelju i Narodnom heroju, Žarku Zrenjaninu, a venci su položeni i na njegovu rodnu kuću.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Vesti

Emisije

Pogledaj sve