08. Avgust 2020.

14:28 UTORAK, 10. 09. 2019. - 14:28 Autor: Marija Trišić

120 GODINA OD IZGRADNJE RUMUNSKE PRAVOSLAVNE CRKVE U MARGITI

Rumunska pravoslavna crkva obeležila je u nedelju 8.septembra Malu Gospojinu, praznik koji kao svoju slavu proslavlja i rumunska crkva u Margiti. Na ovaj dan obeleženo je i 120 godina od njene izgradnje, zbog čega je praznik bio još svečaniji.

podeli

Praznik rođenja Presvete Bogorodice, u narodu poznatiji kao Mala Gospojina, SPC proslavlja 21.septembra, a dve nedelje ranije Malu Gospojinu obeležavaju vernici rumunske pravoslavne crkve. Kako je to i slava rumunskog hrama u Margiti, koji ove godine obeležava i značajan jubilej, praznik su proslavili zajedno, kao što to čine i u svim drugim prilikama.

Ovo je bila prilika da se podseti i na do sada realizovane investicije, a predstavnici lokalne samouprave poručili su da će i na dalje biti uz sve stanovnike opštine Plandište, bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost.

Uz meštane i predstavnike lokalne samouprave, obeležavanju ovog značajnog datuma prisustvovali su i predstavnici Generalnog konzulata Rumunije u Vršcu, i istakli da, iako je možda brojčano manja nego u drugim mestima, rumunska zajednica u Margiti ima veliko srce, što se jasno vidi u ovakvim prilikama.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Vesti

Emisije

Pogledaj sve