25. Maj 2020.

08:54 UTORAK, 13. 11. 2018. - 08:54 Autor: Marija Trišić

CK GORNJE AUSTRIJE I CK VOJVODINE U VRŠCU

Vršac su juče posetili predstavnici Crvenog krsta Vojvodine i Crvenog krsta Gornje Austrije, koji su u trodnevnoj poseti našoj zemlji. Povod posete je 15-ogodišnja uspešna saradnja između dveju organizacija, a ovom prilikom razgovarano je i o idejama za zajedničke projekte u narednom periodu.

podeli

Suština ove saradnje jeste podizanje kapaciteta Crvenog krsta Vojvodine, pri čemu su dragocena iskustva organizacija evropskih zemalja. Iako su zadaci Crvenog krsta dosta razlikuju od zemlje do zemlje, dobrim delom su i vrlo slični, i to je prostor za unapređenje rada.

“Osnovni zadatak svih organizacija je da šire vrednosti ciljeve Crvenog krsta među ljudima, prvenstveno među mladima. Dakle, treba intenzivirati rad sa mladima, u školama ili van nje – i to je svuda isto. Osim toga, ima i dosta zadataka u oblasti socijalne i zdravstvene zaštite: mi u Gornoj Austriji smo možda više angažovani na polju zdravstva – u saradnji sa bankama krvi i službama transfuzije, jer je to kod vas malo drugačije uređeno. Uključeni smo dosta i u druge sektore, u gorskim službama traženja, spasilačkim službama i tako dalje,” objašnjava dr Walter Aichinger, predsednik Crvenog krsta Gornje Austrije.

Saradnja sa organizacijama Crvenog krsta u Vojvodini, praktično je otpočela projektom obnove Doma Crvenog krsta na Vršačkom bregu.

“To je bio jedan od naših prvih zajedničkih projekata 2002.godine, i naša saradnja traje već 15 godina. Ova organizacija nam je zaista prirasla srcu, i verujemo da ćemo i dalje uspešno sarađivati”, dodao je Aichinger.

“Crveni krst Vršac je jedna od najboljih organizacija u okviru Crvenog krsta Vojvodine, a kmožda najbolje o tome svedoči činjen ica da je doskorašnji sekretar Crvenog krsta Vršac, na izborima koji su održani pre nešto više od mesec dana, postao sekretar Crvenog krsta Vojvodine. Gospodin Mitrašinović je apsolutno svojim radom, trudom i zaslugama postigao da jednoglasno bude izabran od strane svih ostalih 44 organizacije u okviru Crvenog krsta Vojvodine”, istakao je predsednik Crvenog krsta Vojvodine, Dejan Ukropina.

Ovakve posete visokih predstavnika CK Gornje Austrije gradskim i opštinskim organizacijama u Vojvodini, organizuju se svake godine:

“Njihova poseta znači da vide ono što je urađeno, ali i da se dogovorimo oko daljih zajedničkih planova. Mi uvek nastojimo da izađemo sa nekoliko budućih projekata, a na njima je da vide u koji projekat mogu da se uklope, i koji projekat za sledeću godinu mogu da podrže”, navodi sekretar Crvenog krsta Vojvodine, Boško Mitrašinović.

Inicijativa za saradnju potekla je 2002.godine od Međunarodne organizacije Crvenog krsta. Crveni krst Gornje Austrije za saradnju je izabrao Vojvodinu, a za ovih 15 godina uspešno je realizovano već 30 zajedničkih projekata,Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Vesti

Emisije

Pogledaj sve