25. Maj 2020.

13:51 PONEDELJAK, 9. 09. 2019. - 13:51 Autor: Marija Trišić

ODRŽANA CEFIX-OVA „LETNJA ŠKOLA UŠTEDE ENERGIJE“

Proteklog vikenda u Domu Crvenog krsta na Vršačkom bregu uspešno je realizovan dvodnevni eko-kamp „Letnja škola uštede energije“, u kojem je učestvovalo 39 učenika iz pet seoskih osnovnih škola sa teritorije Vršca. Kamp je realizovao Centar za energetsku efikasnost CEFIX Vršac, a čitav projekat odobrio je i finansirao Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj AP Vojvodine.

podeli

Letnja škola uštede energije“ izvedena je sa 39 učenika, pet nastavnika i tri člana projektnog tima u objektu Crvenog krsta na Vršačkom bregu, koji im je pružio izvanredne uslove za predavanja, nastavne filmove, prezentacije i za radionice. Đaci su prepoznali važnost tematike, i aktivno učestvovali u radu kampa.

Osim predavanja organizovana je i zanimljiva radionica „Eko Brick“ u kojoj su učenici, zajedno sa nastavnicima pakovali seckani otpad od plastike, koji bi inače završio na i oko deponije, u flašice zapremine 330 ml. Na taj način dobija se ekološki materijal za gradnju, koji će, prema ideji CEFIX-a, biti iskorišćen za podizanje zida oko gradske deponije. U takav zid dužine preko 200m, bilo bi „ugrađeno“ oko milion plastičnih kesa.

U radu ovog kampa učestvovali su đaci iz Izbišta, Uljme, Gudurice, Velikog Središta I Pavliša, a najavljeno je da će učenici iz Kuštilja biti uključeni u naredne aktivnosti ovakvog tipa sa tematikom uštede energije, sa drugarima iz rumunskih odeljenja gradskih škola.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Kultura

Emisije

Pogledaj sve