08. Avgust 2020.

14:55 ČETVRTAK, 5. 09. 2019. - 14:55 Autor: Marija Trišić

“I ŽENA JE ČOVEK”

U Vršcu je u toku projekat “I žena je čovek" namenjen psihosocijalnoj podršci ženama sa mentalnim poremećajima, kojem je Ambasada Francuske u Srbiji dodelila subvenciju kao jednom od najboljih projekata u Srbiji. Realizuje ga Udruženje za unapređenje mentalnog zdravlja „Duševna Oaza" u saradnji sa Specijalnom bolnicom za psihijatrijske bolesti „Dr  Slavoljub Bakalović" Vršac.

podeli

20 žena sa mentalnim poremećajem nastalim kao posledica porodičnog nasilja, koje se nalaze na lečenju u vršačkoj psihijatrijskoj bolnici, uključeno je u realizaciju projekta “I žena je čovek”, koji za cilj ima njihovu psihosocijalnu rehabilitaciju kroz terapiju hortikulturom. Kroz stručna savetovanja i radionice, učesnicama je omogućeno da steknu nova znanja i veštine, izgrade samopouzdanje, i reintegrišu se u društvo.

Hortikultura kao vid terapije nije odabrana nimalo slučajno, a pre četiri godine ovde je već uspešno realizovan sličan projekat. I pre nego što je psihijatrija ustanovljena kao naučna disciplina, rad u vrtu preporučivao za lečenje bolesti uma i nervnog sistema.

Kako je ekonomski momenat suštinski bitan – stečena znanja i veštine polaznice će moći da upotrebe u svom stručnom usavršavanju ili ekonomskom osamostaljivanju, kroz eventualno otvaranje sopstvenog biznisa.

Projekat je u tom smislu i podrška rodnoj ravnopravnosti i zapošljavanju žena, a kako je započeo u julu, završava se do kraja septembra.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Vesti

Emisije

Pogledaj sve