27. Maj 2020.

09:37 SREDA, 4. 09. 2019. - 09:37 Autor: Ana Marić

ENERGETSKA EFIKASNOST ZA JAVNE OBJEKTE

U cilju poboljšanja energetske efikasnosti i korišćenja obnovljive energije 80 javnih objekata u 20 vojvođanskih opština biće stavljeno pod lupu stručnjaka kako bi se utvrdilo da li i zašto te zgrade koriste više energije nego što bi trebalo. Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević uručio je predstavnicima lokalnih samouprava ugovore o dodeli sredstava za izradu analize energetske efikasnosti i potrebnih mera, pre svega u unapređenju energetske efikasnosti osnovnih škola i predškolskih ustanova.Medju tim gradovima našli su se Vršac I Bela Crkva.

podeli

Projekat, vredan 100.000 EUR, finansira Evropska banka za obnovu i razvoj na osnovu Memoranduma o razumevanju, koji je, u julu ove godine, potpisala sa Pokrajinskim sekretarijatom za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj.

Ovo je tek početak jednog velikog, višegodišnjeg posla, koji podrazumeva analizu stanja energetske efikasnosti svih 3.000 objekata u javnoj svojini u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini.

Analiza je potrebna zato što se pokazalo da je potrošnja električne energije u tim zgradama duplo veća u Srbiji nego u zemljama Evropske Unije.

Projektom za čiju realizaciju su dodeljena bespovratna sredstva obuhvaćene su 42 obrazovne ustanove, 11 zgrada javne uprave, 11 zdravstvenih ustanova, pet objekata socijalne zaštite, pet objekata kulture, po dva banjska i sportska objekta, jedna autobuska stanica i jedna policijska stanica.

Saradnja sa fondovima Evropske unije se nastavlja ali je potrebno ovakve I slične investicije proširiti I na privatni sektor.

Saradnja je I krenula od predatih 27projekata iz opština Opovo,Irig,Bač,Bela Crkva I Senta od kojih je devet izabrano I realizovano a odnose se uglavnom na uredjenje škola I predškolskih ustanova.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Vesti

Emisije

Pogledaj sve