25. Maj 2020.

15:14 SREDA, 21. 08. 2019. - 15:14 Autor: Ana Marić

STANOVANJE UZ PODRŠKU

U Domu za duševno obolela lica „1.Oktobar“ u Starom Lecu,opština Plandište, sprovodi se projekat „Stanovanje uz podršku“ gde desetoro korisnika,i pacijenata ove ustanove,samostalno živi u kućama koje su namenjene tz.zaštićenom stanovanju. Kako njihov život izgleda kada nakon sedamnaest godina izadju van zidina bolnice i krenu ponovo u samostalan život videćemo u priči koja sledi...

podeli

Ideja se rodila,ugledajući se na daleko razvijenija društva,početkom dvehiljadite da bi 2013 god kupljena prva kuća u selu i smešteno četvoro korisnika. Nakon toga otvara se i drugo domaćinstvo,dar seoske crkve , sa šestoro korisnika koji su u Domu proveli od sedamnaest godina do šest meseci ,u zavisnosti od trajanja lečenja i rehabilitacije.

Kuća u kojoj trenutno borave,Karmen i Dragana,sa svojim cimerima poseduje sve što i svako seosko domaćinstvo,baštu ,voćnjak ,okućnicu i sitnu živinu za brigu i razonodu.

Obaveze su kao u svih paora no dani im kažu u novom domu znače sve.

A kako sela u Banatu lagano izumiru i komšije su zadovoljne što su kuće na ovaj način oživele.

Model stanovanja uz podršku samo je nastavak kompletnog procesa lečenja zajedno sa rehabilitacijom, no to nije kraj.

Inkluzija ljudi sa mentalnim poremećajima je dug i zahtevan proces ali praksa i sam život pokazali su da kad ima volje i vere u ljudima novac nije presudan.

Korak u novo jutro oni su napravili ostaje da im pružimo ruku i nastavimo dalje,u korak sa životom.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Kultura

Emisije

Pogledaj sve