07. April 2020.

14:52 UTORAK, 30. 07. 2019. - 14:52 Izvor: Ana Marić

BOGOSLUŽENJE NA OGNJENU MARIJU

Uoči velikog pravoslavnog praznika Ognjene Marije,koji se obeležava danas, obavljeno je bogosluženje u crkvi Ognjene Marine u ataru sela Pavliš gde su toku i radovi na obnovi i izgradnji oko crkve i prilaznog puta.

podeli

Prema narodnom verovanju, Sveta Marina pali i kažnjava ognjem i kao Sveti Ilija koji kažnjava gromom zato ona spada tri u "ognjevita" sveca. U narodnom predanju čuvaju se primeri o vatri ili gromovima koji su u vrele praznične dane spalili žito, seno i domove ljudi koji su se ogrešili radeći na praznik Ognjene Marije. Običaj je da se na ovaj praznik, kada zbog velike vrućine "gori nebo i zemlja", ne rade nikakvi poslovi. 

Meštani Pavliša na ovaj dan prisustvuju bogosluženju u crkvici Ognjene Marine,uzimajući svetu vodicu I moleći se bogu.

Ove godine zahvaljujući ljudima dobre volje u novom ambijentu,uredjenom I postavljenom kao štit za svetiteljku I njene vernike.

Tv Banat
Ono što je važno a to je sačuvati njen sakralni,originalni oblik onako kako je sagradjena još davne 1933godine.

Iako ,kako sami kažu ,crkvica ima moć da okuplja oko sebe ljude dobre volje koji u njenu obnovu ulažu trud ,rad i novac ,najvažniji je osećaj pripadnosti crkvi i veri.

Ognjenu Mariju neke pravoslavne porodice obeležavaju kao krsnu slavu. U crkvenom kalendaru praznik nije obeležen "crvenim slovom", ali se ipak veoma poštuje.

Pogledajte video:

podeli

Slične vesti

Vesti